Afbraakwerken of tuinrenovatie gepland? Dan is het handig om een container te huren waarin je grote hoeveelheden afval kwijt kan. Welk type container en welke vergunning en signalisatie je nodig hebt, lees je hier!

Wat voor soort afvalcontainer huur ik best?

Je kan afvalcontainers huren in verschillende maten en groottes. Ga je voor een volume van 10, 20 of 30m3 of 240, 660 of 1100 liter? De grootte van de afvalcontainer hangt af van het type afval dat je wil verwerken. Plan je een tuinrenovatie? Dan zal je vooral aarde of grond kwijt willen en daarmee vul je een volledige container. Bij een verbouwing zal je dan weer vooral steenpuin of sloopafval willen verwerken. Dan moet je er rekening mee houden dat er tussen de afvalstukken een onbenutte ruimte ontstaat en je dus niet de volledige container kan vullen. Vraag het bedrijf waar je een container huurt om advies voor het bepalen van de grootte van de container. Het bedrijf levert de container van jouw keuze normaalgezien standaard bij je thuis of op de werf.

Welk type afval mag ik in de container gooien?

Containerverhuurbedrijven kunnen verschillende soorten afval sorteren, recycleren en verwerken. Hou er rekening mee dat wanneer je een container huurt, dat altijd is om een specifiek soort afval te verwerken. Het is met andere woorden belangrijk dat je weet welk afval je wel en niet in de container mag gooien. Recyclage geeft het afval een tweede leven als recyclagemateriaal of als natuurgrondstof.

Wat is bouwafval?

Bouwafval is alle afval afkomstig uit verbouwings-, sloop- of breekwerken. Plan je dus grote bouw- of renovatiewerken, dan is het handig om een container voor bouwafval te huren. Zo kan je makkelijk alle sloopafval correct opslaan en afvoeren.

Bedrijven die afvalcontainers verhuren, sorteren het bouwafval in het containerpark. Daar worden de materialen (zoals hout, gyproc, steenpuin en plastics) gescheiden.

Bouwafval is niet hetzelfde als groot huisvuil, grof vuil of gewoon gemengd afval. Bouwafval moet minstens uit 50% beton- en/of steenpuin bestaan. Indien je twijfelt over de aard van het afval, contacteer dan het bedrijf waar je de container huurt. In de meeste gevallen in het toegestaan om betonpuin, steenpuin, plastics, hout, gyproc, Ytong, cellenbeton en faience te storten in een container voor bouwafval. Asbest, ijzer en afgedankte elektrische en elektronische apparatuur is niet toegelaten.

Welke vergunning en signalisatie heb ik nodig om een container te huren?

Bij het plaatsen van een container op privéterrein, hoef je geen vergunning te hebben of signalisatie aan te vragen bij de stads- of gemeentediensten of de politie.

Plaats je een container op de openbare weg, dan is dit wel verplicht.

Wat kost het om een afvalcontainer te huren?

De prijs voor het huren van een afvalcontainer hangt af van verschillende factoren: het volume van de container, het soort afval dat je wil verwerken, de afstand voor transport … Vraag steeds op voorhand een offerte. Zo voorkom je onaangename verrassingen.