Als je woning goed geïsoleerd is, is je warmteverlies een stuk minder en het helpt je ook nog eens om je energie te besparen. Het isoleren van je woning kan op verschillende manieren. In dit artikel  bespreken we de verschillende manieren en de verschillende materialen waarop je jouw woning goed kunt isoleren.

Het belang van goede isolatie

Nog even kort uitgelegd waarom goede isolatie nou zo belangrijk is, er zijn meerdere voordelen. Allereerst zorgt goede isolatie ervoor dat de warmte in huis beter behouden blijft, waardoor je minder hoeft te stoken en dus energie bespaart. Daarnaast zorgt goede isolatie ervoor dat je woning in de zomer koeler blijft, waardoor je minder hoeft te koelen en ook weer energie bespaart. Tot slot draagt goede isolatie bij aan een comfortabel en gezond binnenklimaat, doordat tocht en vochtproblemen worden voorkomen.

Goede ramen

Dit wordt vaak vergeten tijdens het isolatie proces, maar goede ramen zijn heel erg belangrijk. Hoogwaardige ramen met dubbele of zelfs driedubbele beglazing verminderen warmteverlies aanzienlijk, waardoor je energierekening daalt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor vacuümglas van BENGglas, dit is extreem dun (8,3 mm) en kan in bestaande kozijnen worden toegepast. BENGglas is uitstekend geschikt om gebouwen naar de verplichte BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) norm te ontwerpen. De zeer lage U-waarde (U=0,4) zorgt voor een extreem goede isolatie.

Soorten isolatiematerialen

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen die gebruikt kunnen worden om een woning goed te isoleren. Voorbeelden van veelgebruikte isolatiematerialen zijn glaswol, steenwol, EPS (geëxpandeerd polystyreen), PUR (polyurethaan) en BENGglas. BENGglas is een speciaal soort glas dat voldoet aan de eisen van Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). Dit glas heeft een hoge isolatiewaarde en zorgt ervoor dat warmteverlies door ramen en deuren tot een minimum wordt beperkt.

Het isoleren van de vloer

Een goed geïsoleerde vloer zorgt ervoor dat de warmte in huis beter behouden blijft en voorkomt koude voeten in de winter. Er zijn verschillende manieren om een vloer te isoleren, zoals het plaatsen van isolatieplaten onder de vloer of het aanbrengen van isolerende folie.

Het isoleren van de muren

Een heel belangrijke manier om je woning goed te isoleren, is het isoleren van de muren. 

Dit kan bijvoorbeeld door het aanbrengen van spouwmuurisolatie, waarbij isolatiemateriaal tussen de binnen- en buitenmuur wordt geplaatst. Ook het aanbrengen van isolatie aan de binnen- of buitenzijde van de muur behoort tot de mogelijkheden.

Het isoleren van het dak

Je kunt dus de vloer en de muren isoleren, maar vergeet het dak niet. Een goed geïsoleerd dak zorgt ervoor dat de warmte in huis beter behouden blijft en voorkomt warmteverlies door het dak. Dit kun je bijvoorbeeld doen door isolatiemateriaal tussen de dakconstructie of het aanbrengen van isolatie aan de binnenzijde van het dak.

Het belang van ventilatie

Bij het isoleren van een woning is het ook belangrijk om rekening te houden met ventilatie. Een goed geïsoleerde woning kan namelijk zorgen voor een verminderde luchtcirculatie, wat kan leiden tot vochtproblemen en een slecht binnenklimaat. Om dit te voorkomen is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatiemogelijkheden, zoals ventilatieroosters of een mechanisch ventilatiesysteem.