Moeten er klussen in je woning uitgevoerd worden die nogal wat lawaai met zich meebrengen? Dan vraag je je best af hoe het zit met de geluidshinder voor buren. Van hoe laat tot hoe laat mag je boren bijvoorbeeld, of mag je ’s avonds muren in de slaapkamer beginnen te slopen waarbij het hele huis rammelt, inclusief dat van de buren? Het is uiteraard begrijpelijk dat je zo veel mogelijk ’s avonds na je werk of in het weekend wilt klussen. Maar er zijn grenzen wat betreft geluidhinder. Wij gingen even voor je na wat er op dit gebied wettelijk allemaal mag en niet mag. Lees het hier!

De wetgeving, altijd voldoende duidelijk?

In Nederland is er (helaas) geen wetgeving die bepaalt wanneer je al dan niet mag klussen en daarbij geluidshinder veroorzaken. Toch heeft elke gemeente in Nederland zijn eigen regelgeving hierover. Over het algemeen kun je stellen dat je tussen 07u à 08u ’s ochtends en 19u à 20u ’s avonds mag klussen mét lawaai. Maar ga voor alle zekerheid informatie vragen bij je gemeentebestuur. Zij helpen jou verder.

De fatsoensregel is even belangrijk

Ook al wil je klussen en daarbij boren, toch wil je met je buren eigenlijk geen ruzie hebben. Hou het daarom zo veel mogelijk fatsoenlijk. Plan je werk zodat je de ‘stille klussen’ ’s avonds doet. Beperk het lawaai in het weekend, vooral ’s zondags dan. Iedereen houdt van zijn zondagse rust na een hectische week. Een goede tip is om je af te vragen hoe jij zelf zou reageren als je buur aan het klussen en boren is in de avonduren. Stel je in hun plaats en tracht te begrijpen wat zij zullen moeten ondergaan.

Spreek met je buren

Elke situatie is anders, iedere buurt is anders. Soms gaat het om een snelle klus, soms gaat het om dagenlang boren en breken. Misschien woon je in een lawaaierige buurt, maar je kan evengoed in een zeer stille buurt wonen. Daarom is het zeker aan te raden om je kluswerken aan te kondigen bij je buren. Persoonlijk contact is hier zeer belangrijk. Ga eens langs bij hen en zeg wat je van plan bent en ook hoelang de werken bij benadering zullen duren. Stel ze gewoon persoonlijk de vraag: van hoe laat en tot hoe laat mag je boren? Misschien kom je zaken te weten die je nog niet wist: bijvoorbeeld een pasgeboren baby die nog veel slaapt of een ziek familielid dat rust nodig heeft. Of misschien heb je buren die er helemaal geen probleem mee hebben dat je klust omdat ze net zelf verbouwingen hebben gedaan. Onderling overleggen kan helpen. Je buren zullen het alvast gegarandeerd appreciëren als je je bezorgdheid voor hen toont.