Als je werkzaamheden moet verrichten waarbij er veel grond moet worden verplaatst, dan biedt een graafmachine de perfecte uitkomst. Afhankelijk van het werk dat moet worden gedaan, zijn er verschillende types. Is de kleinste graafmachine voldoende of heb je iets groters nodig? Wat moet je weten voordat je er één huurt?

Wat heb ik nodig?

Als je zelf gaat klussen aan huis, heb je vaak voldoende aan de kleinste graafmachine. Toch zijn er een aantal zaken waarvan afhangt welk type graafmachine je nodig hebt. Het hangt af van de klus die je wilt gaan doen. Ga je bijvoorbeeld een diep gat graven of wil je alleen grond van de ene plek naar de andere verplaatsen? Werk je op een harde of zachte ondergrond? Afhankelijk van de ondergrond heb je harde banden of rupsbanden nodig. Ook is het slim van tevoren te bedenken hoeveel gewicht je wilt gaan verplaatsen. De graafmachine moet aangepast zijn op dat specifieke gewicht. Kies je een graafmachine die niet sterk genoeg is, dan verbruik je meer benzine en ben je duurder uit.

Wat kun je doen met de kleinste graafmachine?

Het grootste voordeel van de kleinste graafmachines, is dat ze gemakkelijk door de voordeur of tuinpoort passen. Ideaal dus om gemakkelijk te verplaatsen binnen de werkplaats, maar ook om van de ene naar de andere locatie te verplaatsen met een laadbak.

Verder zijn kleine graafmachines gemakkelijk te besturen. Vaak doe je dit met een joystick. Hierdoor kun je zowel precies als snel te werk gaan tijdens je klus. Een ander voordeel van deze machines is dat ze om hun as kunnen draaien. Je kunt ze dus direct gebruiken en hebben geen speciale afstelling nodig.

Nadelen waar je op moet letten?

Voordat je beslist met een minigraafmachine aan de slag te gaan, moet je letten op een aantal nadelen. Wil je snel werken met grote hoeveelheden grond, dan is een klein model wellicht niet ideaal. Dit komt onder andere door de beperkte armlengte. Ook is de bestuurderscabine van kleine graafmachines vaak niet overdekt. Regent het hard, dan ga je minder gemakkelijk aan het werk. Bovendien en zoals eerder al genoemd, kleine machines kunnen niet goed werken met de zwaarste gewichtsklassen. Heb je dus veel grond of gewicht te verplaatsen, kijk dan naar het vermogen. Hoe harder de machine moet werken des te meer benzine het gebruikt en je wilt daar natuurlijk niet te veel aan betalen.

Wat zijn de kosten?

De kosten van een graafmachine hangen af van het model dat je kiest en hoe lang je het apparaat nodig hebt. Ga over het algemeen uit van tussen de 100 en 200 euro per dag. Vaak hebben huurbedrijven een korting wanneer je de machine voor langere tijd huurt.