In de zocktocht naar de juiste tuinhout balken komen natuurlijk diverse houtsoorten voorbij. Allemaal met hun specifieke eigenschappen en vooral ook voor – en nadelen. Dit keer gaan we dieper in op de balken van douglas hout. Douglas hout is, binnen de categorie onbehandeld tuinhout, de meest populaire houtsoort van dit moment in zowel Nederland als België.

Douglas hout staat bekend om haar duurzame karakter, mooie robuuste uiterlijk, warme uitstraling en voordelige prijsniveau, zeker in vergelijking met eikenhout (een alternatief op het gebied van onbehandeld tuinhout). Zowel voor buitenconstructies (balkwerk) als voor gevelbekleding is douglas hout optimaal geschikt, een schuur, overkapping, tuinhuisje van douglas hout zijn erg populair, maar ook schuttingen bijvoorbeeld. douglas balken - bouwgemak.nl

Maar we gaan even dieper in op een tuinbalk van douglas hout, in vergelijking met de andere mogelijkheden. De meest gebruikte tuinhout balken zijn nog altijd de geïmpregneerd vuren balken. Op het gebied van duurzaamheid zijn geïmpregneerd vuren en onbehandeld douglas nagenoeg gelijk. Beide producten betreffen duurzaamheidsklasse 3. Dit houdt in dat beide een levensduur hebben van minimaal 10 tot 15 jaar. Vuren is hierbij een stuk voordeliger, maar wel behandeld. Daarnaast ook nog even de opmerking dat een geïmpregneerde vuren balk minder zal werken, of in ieder geval de kans op werking (scheuring / vervorming) kleiner is.

Wanneer u gericht op zoek bent naar een mooie onbehandelde balken voor buiten, is de kans groot dat u uitkomt bij douglas en eikenhout. In vergelijking met eikenhout is douglas kwalitatief ‘de mindere’. Eikenhout heeft een duurzaamheidsklasse 2, met een levensduur van 20 tot 25 jaar, maar uiteraard hangt hier wel een ander prijskaartje aan. Balken van eiken zijn al gauw twee keer zo duur dan dezelfde balk van douglas hout.

Waarbij een tijdje geleden de keuze voornamelijk gemaakt moest worden tussen onbewerkt eikenhout en bewerkt vurenhout voor gebruik in de tuin, biedt Douglas hout een heel mooi alternatief, waarbij het onbewerkt hout geschikt voor gebruik in de tuin betreft, maar wel tegen een voordeligere prijs in vergelijking met eikenhout. 

Balken voordelig online bij HOUTvakman.nl.

Wij bieden een gericht assortiment houten balken voor in de tuin, waaronder balken van eiken, douglas en vuren. Een douglas balk voordelig online bij HOUTvakman.nl, maar dat is niet alles, een fijnbezaagde douglas balk kunnen wij ook perfect op maat haaks gezaagd aanleveren, wel zo handig! Bent u er nog niet helemaal uit, scrol dan eens rustig door onze volledige collectie balken. Bekijk hier alle houten balken van HOUTvakman.nl, hier vindt u zeker wat u zoekt!