Het zelf bouwen van een nieuw huis kan zowel een opwindende- als een zenuwslopende ervaring zijn. Omdat je elke beslissing zelf moet nemen, kan het proces ontmoedigend zijn. Wanneer je overweegt een nieuw huis te bouwen, kunnen er veel vragen opkomen. Waar ga je bouwen? Wat komt er kijken bij het ontwerpproces? En natuurlijk, hoeveel gaat het allemaal kosten?

Om van de ideefase naar een volledig gebouwd, instapklaar, gemeubileerd huis te komen, is een grote onderneming. Het kan echter een lonende ervaring zijn om je eigen huis vanaf de grond af te bouwen; het geeft je de mogelijkheid om het te ontwerpen volgens jouw smaak en behoeften. Daar staat tegenover dat je aan erg veel zaken moet denken. Zo moet je een goede planning maken. Zorgen dat je spullen hebt voor klusjes waar je misschien niet direct aan denkt, zoals pallethaken. Want met zo’n verstelbare pallethaak til je een complete pallet naar de eerste of tweede verdieping. Je hoort het al, er is enorm veel om rekening mee te houden! Hier stellen we een paar dingen voor waar je aan moet denken bij het bouwen van een eigen huis.

De locatie

De eerste prioriteit is het kiezen van een geschikte locatie voor je nieuwe woning. Als je huis eenmaal is gebouwd, kun je het interieur op elk gewenst moment veranderen, maar je kunt het huis niet naar een andere plek verhuizen. Denk aan de plaatsen die je vaak bezoekt, zoals de werkplek, scholen, supermarkten, familie, buurtwinkels, parken, sportschool en haltes voor het openbaar vervoer.

Een andere factor om in gedachten te houden is dat de specifieke locatie die je kiest in de toekomst een aanzienlijke impact zal hebben op de waarde van het huis. Als je ervoor kiest om te verkopen, heeft de buurt grote invloed op uw maximale vraagprijs. Overweeg de potentiële aantrekkingskracht van de buurt op huurders, bijvoorbeeld gemak, vervoer en de nabijheid van grote lokale bedrijven. 

Het budget

Voor het bouwen van een huis is veel geld nodig. In de praktijk kost het project  waarschijnlijk meer dan je verwacht. Je zult namelijk een aantal onkosten posten of diensten tegenkomen die niet in de oorspronkelijke schatting zijn opgenomen. Ook al werk je samen met de aannemer een plan uit, er zullen enkele kosten zijn die niet zijn inbegrepen of upgrades en wijzigingen die je onderweg aanbrengt. 

De belangrijkste categorieën in het budget zijn de grondprijs, belastingen, kosten voor het afwikkelen van leningen, planningskosten, afwerkingskosten en bouwkosten. Je moet ook geld voor onverwachte omstandigheden hebben. Als je bijvoorbeeld enkele van de eerdere ontwerpbeslissingen wil wijzigen als de realiteit niet overeenkomt met je verwachtingen.

Interieurontwerp

Onderschat het belang van het interieurontwerp van een huis niet. Je zult veel tijd in het huis doorbrengen, dus denk goed na over zaken als indeling. Zou het handiger zijn om de wasruimte bij de slaapkamers te hebben waar de kleding wordt opgeborgen, of in de woonkamer waar je ze meestal opvouwt? Denk na over de hoeveelheid opslagruimte die je nodig hebt, hoeveel meubels er nodig zijn om de ​​ruimte op de juiste manier te vullen, waar gasten zich zullen verzamelen en hoe hoog je de plafonds wilt hebben. Visualiseer je dagelijkse routines, en ga op zoek naar eventuele ongemakken of kansen die daar liggen.

Verlichting is een ander essentieel element van het interieur van een huis; het kan het verschil maken tussen een harde, koude kamer en een gezellige, uitnodigende kamer. Je verlichting in lagen aanbrengen zoals plafond armaturen, inbouw verlichting, accentverlichting en taakverlichting hebben allemaal een eigen functie, en door meerdere typen te gebruiken, kun je mixen en matchen om de gewenste sfeer te creëren.