Sta je voor verbouwingen en wil je zo snel mogelijk aan de slag gaan? Toch even overleggen, nadenken, een stapje terugnemen en bekijken wat je allemaal nodig hebt. Met aangepast bouwmateriaal gaat je project namelijk veel sneller vooruit en je houdt het bovendien ook nog veilig. Net zoals je een goede boormachine, een elektrische afkortzaag of een betonmolen voorziet, is bijvoorbeeld een rolsteiger geen overbodige luxe bij klussen in de hoogte. Wij zochten voor jou alvast de mogelijkheden en de voordelen van rolsteigers.

Waarom een steiger gebruiken?

Voor professionelen is het sinds een hele tijd zelfs verboden om vanop een ladder te werken. Ladders dienen om zich verticaal te verplaatsten. Het werken zelf doe je vanop een vaste ondergrond: een steiger dus. Werken op een steiger gaat bovendien veel sneller. Denk bijvoorbeeld aan het schilderen van je gevel. Je hoeft niet telkens je ladder te verplaatsen om grote oppervlakken te schilderen. En neem nu het schilderen van je plafond. Als je dit vanop een dubbele ladder moet doen, ben je oneindig lang bezig en bovendien werk je heel ongemakkelijk.

Een rolsteiger biedt heel wat mogelijkheden

Of je nu binnen of buiten werkt, er bestaan rolsteigers die aangepast zijn aan elke klus. Zo bestaan er smalle steigers voor op je stoep, die bovendien voorzien zijn van extra steunen voor nog meer stabiliteit. Er bestaan rolsteigers waarbij je doorheen de zijkanten kunt lopen: ook ideaal voor op je smalle stoep. Sommige steigers hebben loopplatformen waar je doorheen kunt kruipen: praktisch als je niet aan de buitenkant van je steiger wilt omhoog klimmen. Er zijn steigers waarvan de buizen heel makkelijk in elkaar klikken, de zogenaamde Europese conische verbindingspennen. Dit is ideaal als je je steiger vaak moet verplaatsen. Als je meerdere steigers voorziet, bestaan er verbindingsstukken zodat je van de ene naar de andere steiger kunt lopen. En last but not least: elke steiger heeft bovenaan een leuningframe. Dit garandeert je een hoge veiligheid.

Een rolsteiger kopen of huren?

Afhankelijk van de grootte van je project kun je overwegen om een steiger te huren of te kopen. Huren kun je al voor relatief weinig geld. Maar als je je steiger heel lang nodig hebt, is een aankoop zeker verantwoord. De steiger behoudt immers zijn waarde, ook al heb je hem al een tijdje gebruikt. Laat je bij je aankoop goed adviseren. Leg aan de verkoper uit welke klussen je voorzien hebt. Denk ook aan de toekomst: misschien heb je later nog wel één en ander te doen waarvoor je je steiger kunt gebruiken. Of heb je een vriend of familielid die ook volop in verbouwingen zit? Denk er dan aan om samen een steiger te kopen.