Elektricien is één van die beroepen die iedereen wel kent, maar waarvan weinig mensen echt een idee hebben hoe het in zijn werk gaat. Vraag aan 100 toevallige passanten met wat voor gereedschap een elektricien vaak werkt en je krijgt vast 100 verschillende antwoorden. Maar wat is nu eigenlijk het gereedschap van een Elektricien? Dringend tijd om een beetje klaarheid in de duisternis te scheppen. 

Elektricien gereedschap: de basics

Elektricien is een gespecialiseerde job waarvoor er specifiek gereedschap nodig is. Dat wordt al meteen duidelijk in de hele verzameling tangen die een goede elektricien op zak heeft. Deze verschillende soorten tangen zijn zowat de vaakst gebruikte tools voor een elektricien en kunnen we dan ook de basics noemen. We zetten even de verschillende tangen op een rijtje: 

De krimptang

De Krimptang kan je de kameleon van de tangen noemen. Het is een tang die zich aanpast aan het voorwerp waarvoor je ze gebruikt. Het getand vlak aan de voorzijde dient om stevig vast te nemen en het ovaal gedeelte dient voor ronde materialen. Het scharnier is verstelbaar en is het onderdeeltje dat voor een groot bereik zorgt. 

De combinatietang

De combinatietang heeft zijn naam niet gestolen: het is een echte duizendpoot. Deze kan dienen om vlakke voorwerpen vast te grijpen, het is een tang met een stevige grip en met scherpe kanten om diverse types draad door te knippen. Bovendien is de tang geïsoleerd zodat er aan elektrische circuits gewerkt kan worden. 

De bektang

De taak van de bektang is simpel: draden vastgrijpen of buigen op plekken waar de elektricien niet bij kan. De scherpe, lange bek van de bektang zorgt hiervoor. 

Draadstriptang

De naam geeft het al weg: de draadstriptang is specifiek ontworpen om draden te strippen zonder geklungel. Het spreekt voor zich dat draden strippen nogal vaak in de taakomschrijving van een elektricien staat. 

Nog meer elektricien gereedschap

Het gereedschap van een elektricien bestaat uit ontzettend veel stukken. Het is een veeleisende job met zeer uiteenlopende klusjes die elk hun eigen oplossing vereisen. Zo heeft een goede elektricien ook altijd een boormachine bij, een twintigtal soorten schroevendraaiers en nog veel meer tangen zoals bijvoorbeeld de waterpomptang. Om even een idee te geven: de gereedschapsets voor elektriciens bestaan al vlotjes uit 50 à 60 verschillende soorten tools. Het spreekt voor zich dat een verregaande uitleg van al deze tools ons net wat te ver zou leiden.