Een timmerman beschikt over een breed arsenaal aan gereedschap, zodat hij elke klus aankan en goed kan uitvoeren. Een goede hamer en spijkers zijn natuurlijk het standaard equipement van elke timmerman. Maar daarnaast heeft iedere timmerman die zijn vak serieus neemt, meer handwerkgereedschap nodig om klussen goed te kunnen aanpakken. Wat mag er sowieso niet ontbreken in de gereedschapskist en/of autokofferbank van een professionele timmerman? 

1. Diverse soorten zagen voor grote en kleine klussen

Geen timmerman kan zonder een uitgebreide set handzagen en elektrische zagen. Deze zijn nodig om hout op de juiste maat te zagen. Voor het kleinere zaagwerk, zoals bij kleinere planken, is een handzaag of figuurzaag geschikt. Voor grotere klussen of dikker hout gebruikt de vakman een cirkelzaag, een lintzaag of een elektrische decoupeerzaag. Natuurlijk neemt een timmerman alleen die typen zaag mee die hij voor een specifieke klus nodig heeft. 

2. Schroevendraaiers in allerlei varianten

Onmisbaar voor nagenoeg elke timmerklus of verbouwing, is een set goede schroevendraaiers. Hiermee worden handmatig kruiskopschroeven en gewone schroeven aangedraaid, maar ook gebruiken timmermannen veel elektrische schroefboormachines. Die zijn met name nuttig als er veel schroeven gebruikt worden en er snel gewerkt moet worden. De handschroevendraaiers zijn met name bruikbaar wanneer een of slechts enkele schroeven vastgedraaid moeten worden op plekken die lastig te bereiken zijn. 

3. Uiteenlopende soorten accessoires voor de vakman

Tot het standaardpakket gereedschappen van timmerlieden behoren zeker ook losse accessoires en materialen als houtlijm of alleslijm, lijmklemmen, schuurpapier en een waterpas om hout kaarsrecht te kunnen aanbrengen. En natuurlijk materialen als spijkers in alle soorten en maten, evenals schroeven. 

4. Schuurapparaten en schuurgereedschap

Waar zou de timmerman zijn zonder schuurpapier, een blokschaaf, schuurmachines en schaafapparaten? Inderdaad: nergens, want ruwe houtmaterialen en oppervlakten die stroef zijn, moeten spiegelglad gemaakt kunnen worden. Voor de afwerking van een perfecte timmerklus is schuur- en schaafmateriaal nodig. Wanneer het gaat om grotere oppervlakten, zal een timmerman doorgaans een elektrische schuurmachine gebruiken. Voor kleinere plekken, bijvoorbeeld als er op een kleine stuk spaanders verwijderd moeten worden, maakt een timmerman vaak gebruik van een blokschaaf of eventueel een vijl. 

5. Middelen om mee te meten

Meetmiddelen vormen eveneens een belangrijk aspect van de timmermansuitrusting. Timmerwerk is vaak millimeterwerk en daarom is het van belang dat er in zijn gereedschapskist een meetlat, een rolmaat, schuifmat, een meetlinten. Voor het aftekenen en precisiewerk bij het meten zijn meerdere potloden, een priem en een afschrijfmes nuttig.