Een kachelpijp mag niet ontbreken op het moment dat je een kachel of haard aan wilt sluiten. Voor je eigen gezondheid en veiligheid is dit een onmisbaar onderdeel. Nu wil je een kachelpijp kopen, maar waar moet je naar kijken? Wel zo handig om vooraf uit te zoeken welke kachelpijpen geschikt zijn voor jou project. Zo weet je precies wat je nodig hebt en kun je goed voorbereid aan de slag.

Diverse soorten kachelpijpen

Kachelpijpen zijn er in vele soorten en maten. Afhankelijk van jouw project waar je de kachelpijp voor nodig hebt, kun je online of bij een kachelmaterialen winkel de juiste uitvoering vinden. Over het algemeen zijn kachels en haarden zwart, zo kun je daarom ook veelal donkere en zwarte kachelpijpen vinden die goed bij de kachel passen en netjes wegvallen in de kamer. Maar dit is alleen het uiterlijk. Wat bij het kiezen van de juiste kachelpijp nog belangrijker is, is het materiaal en de dikte van de pijp.

Om brandgevaar te voorkomen en de kwaliteit te kunnen waarborgen is het belangrijk dat je goed naar de gewenste situatie kijkt. Zoek je een kachelpijp die alleen in de stookruimte geplaatst wordt en vanaf daar op een bestaande schoorsteen of dubbelwandig rookkanaal verder loopt? Dan heb je voldoende aan een enkelwandige kachelpijp. Gaat het rookkanaal door een muur, plafond of het dak? Dan zijn dubbelwandige rookkanalen de juiste keuze, zelfs verplicht. Een enkelwandige kachelpijp moet altijd in het zicht blijven, zodra je door een muur of plafond gaat is dus de dubbelwandige kachelpijp echt nodig. In deze blog gaan wij verder in op de diverse soorten enkelwandige kachelpijpen, die geschikt zijn voor het plaatsen in de betreffende stookruimte.

Enkelwandige kachelpijpen

Er zijn 3 soorten kachelpijpen die we onder de aandacht willen brengen:

  • Dikwandige kachelpijpen (zwart of RVS)
  • Zwart geëmailleerde kachelpijpen
  • Blauw gegloeide kachelpijpen (ofwel geblauwd staal)

Stevige en dikke enkelwandige kachelpijpen

Veel gebruikte kachelpijpen zijn dikwandige stalen rookkanalen. Dit is een sterk, enkelwandig rookkanaal dat alleen in de betreffende stookruimte mag worden geplaatst. De kwaliteit van deze rookkanalen is zo goed dat je jaren lang met intensief gebruik, veilig kunt genieten van je kachel. Wanneer je de kachel dus veel gebruikt en aan wilt sluiten op een schoorsteen of dubbelwandig rookkanaal kun je daartussen het beste gebruik maken van de dikwandige stalen kachelpijp. Uiteindelijk zal deze stalen pijp roestplekken gaan vertonen. Als je dit fenomeen wilt voorkomen, kun je beter kiezen voor de zwart geëmailleerde kachelpijpen.

De dikwandige stalen rookkanalen worden van hoogwaardig staal gemaakt, hebben een staal dikte van 2 mm en zijn verkrijgbaar met diameters van 120 tot 250 mm. Ze worden volledig glad gemaakt en de lasnaden zijn nauwelijks zichtbaar. Het voordeel van deze stalen kachelpijpen is dat je bij het plaatsen geen klembanden nodig hebt. Doordat je aan één zijde van de kachelpijpen een smallere diameter hebt, valt deze pijp goed in andere rookkanalen en sluiten ze dicht af. Daarnaast betekend dit ook dat ze zeer gemakkelijk te installeren zijn. Let wel op, het smalle gedeelte plaats je naar onder in de aansluitende kachelpijp. Zo kan de condens niet uit het kanaal lekken, maar blijft het vocht in het kanaal en kan het geen lelijke vlekken geven. Deze dikwandige stalen kachelpijpen zijn geschikt voor diverse brandstoffen zoals hout, kolen, gas en pelletkorrels.

Sterke en roestvrije enkelwandige kachelpijpen

Zoals hierboven vermeldt, kunnen de dikwandige stalen kachelpijpen uiteindelijk roestplekken gaan vertonen. Wanneer je dit niet wenst, dan zijn de zwart geëmailleerde kachelpijpen de beste keuze om in huis te halen. Deze enkelwandige rookkanalen gemaakt van staal, zijn bedenkt met een laag van emaille aan zowel de binnen als de buitenkant. Dit zorgt ervoor dat deze pijpen niet gaan roesten. Daarnaast is een groot voordeel van emaille dat het zeer sterk en hard is, waardoor je ook minder kans op krassen hebt. Echter is de dikte van de zwart geëmailleerde kachelpijpen minder dan van de dikwandige stalen rookkanalen, namelijk zo’n 1,3 mm dik. Dit doet niet af aan de kwaliteit of de soorten te stoken brandstoffen. Je kunt ook bij deze zwart geëmailleerde kachelpijpen alle brandstoffen stoken zoals hout, kolen, gas en pelletkorrels. 

Net als de dikwandige stalen pijp heeft deze zwarte variant een gladde afwerking aan de buitenkant en zijn ze wederom door de versmalling aan het uiteinde gemakkelijk te plaatsen, zonder gebruik van klembanden en pakkingen. De zwart geëmailleerde kachelpijpen zijn verkrijgbaar in diameters uiteenlopend van 80 mm tot wel 200 mm. Zelfs wanneer je andere formaten nodig hebt zijn deze rookkanalen op maat te verkrijgen bij de betere kachelmaterialen winkels. Deze zwart geëmailleerde kachelpijpen zijn gecertificeerd in de 600 graden temperatuurklasse.

Goedkopere varianten enkelwandige kachelpijpen

Op zoek naar een goedkopere oplossing voor het aansluiten van je haard of kachel? De Blauw gegloeide kachelpijpen zijn dan zeer geschikt. Niet te duur, maar daar is dan ook de kwaliteit naar. Deze blauw gegloeide kachelpijpen zijn dunner en zullen sneller gaan roesten dan de dikwandige stalen pijpen. Ze worden daarom ook vaker gebruikt bij de aansluitingen waar weinig gestookt wordt. Heb je een buitenproject waar je de kachelpijp voor nodig hebt? Onder een veranda of terrasoverkapping is het heerlijk genieten met een houtkachel. Zeker wanneer deze goed is aangesloten en het niet teveel kost. Gebruik hiervoor dan gerust de blauw gegloeide kachelpijpen. En geen zorgen, ze zullen zeker niet zomaar smelten gezien het smeltpunt 920 graden is. Toch van plan om veel te gaan stoken? Kies dan beter voor de geëmailleerde of dikwandige pijp.

Blauw gegloeide kachelpijpen worden gemaakt van koudgewalst plaatstaal en krijgen een hoogglanzend uiterlijk met zoals de naam al aangeeft, een diepblauwe kleur. Deze hoogglanzende diepblauwe kleur krijgt de pijp door een oxiderend gloeiproces. De blauw gegloeide kachelpijpen zijn in diverse diameters te verkrijgen, uiteenlopend van 90 mm tot 200 mm en zijn geschikt voor diverse soorten brandstoffen zoals hout, kolen, gas en pelletkorrels.

Kachelpijpen kopen en aansluiten

Als je de keuze gemaakt hebt voor de voor jouw project geschikte enkelwandige kachelpijp is het zaak dat je kijkt welke hoeveelheden en materialen er nodig zijn om aan te schaffen. Vervolgens met behulp van bijvoorbeeld video’s kun je aan de slag met het aansluiten van de materialen en je kachel. Het aansluiten is niet moeilijk, maar neem hier de tijd voor! Nog even geduld en dan kun je gaan genieten van je kachel of haard. Met het mooie en strakke uiterlijk passend bij je kachel zal de ruimte vol sfeer verwarmd kunnen worden op een veilige en verantwoorde manier. Wel zo prettig als je kan rekenen op het materiaal. Op naar warme winters en gezellige sfeervolle zomeravonden!