Het arsenaal gereedschappen van de gemiddelde vakman in Nederlands is meestal breed. Bouwexperts en regionale klussenbedrijven moeten meerdere soorten gereedschappen voorradig hebben. Dat geldt ook voor parketleggers. Waaruit bestaat het gereedschap van een parketlegger precies? 

1. De rolmaat als basisgereedschap 

Tot het standaard parketlegger gereedschap behoort zeker de rolmaat. Parketleggers hebben rolmaten nodig om ruimtes goed te kunnen opmeten en het parket op de juiste manier te kunnen leggen. 

2. Stokpasser en potloden

Onmisbaar in het assortiment gereedschap van een parketlegger zijn de stokpasser en een set potloden. Met een stokpasser kunnen op het parket cirkelvormen afgetekend worden, wat bijvoorbeeld handig is als er om leidingen heen gelegd moet worden. Een stokpasser bestaat uit een stok met een vaste en een losse huls, waarin stiften geplaatst kunnen worden. Daarna kan de maat ingesteld worden en op die manier cirkels getekend worden met diameters van enkele millimeters tot centimeters. De potloden zijn uiteraard nodig om het parket op plekken strak af te tekenen en uit te lijnen. De potloden kunnen na afloop met een doekje snel weer afgeveegd worden. 

3. Verstekhaken en zwaaihaken

Een parketlegger gereedschap is niet compleet zonder verstekhaken en zwaaihaken. Verstekhaken hebben als doel het kunnen tekenen van hoeken tussen de 45 en 135 graden. De verstekhaak moet met het dikke gedeelte van het blok langs de parketstrook worden gelegd. Daarna wordt het dunne deel op de gewenste maat gebracht. Hierna kan met een potlood de juiste hoek worden afgetekend op het parket. Zwaaihaken hebben hetzelfde doel, maar werken iets makkelijker. De zwaaihaak moet gedraaid worden in de juiste hoekverhouding, met opnieuw het dikke blok langs de parketstrook. Het dunnere vlak van de zwaaihoek wordt vervolgens op het juiste aantal graden ingesteld. Hierna kan de juiste hoeklijn getrokken worden. 

4. Zagen in allerlei soorten en maten

Tot de reguliere tools voor een parketlegger behoren zeker handzagen in allerlei vormen en soorten. Onmisbaar zijn naast goede handzagen de bekende decoupeerzaag en de cirkelzaak, om het parket snel en precies op maat te kunnen zagen. 

5. En vergeet deze materialen niet

Tot het gereedschap van een parketlegger behoren ten slotte allerlei accessoires en kleinere benodigdheden. Denk bijvoorbeeld aan lijm, lijmkammen, nietmateriaal, een profielmeter (om het parket bij een deurpost goed te leggen), afstandsblokjes, afstandhouders, boormachines, hamers en spijkers.