Zelf gemakkelijk en snel een douchecabine plaatsenzelf een douchecabine plaatsen

Een douchecabine is ideaal voor een badkamer met weinig ruimte. Tegenwoordig zijn er douchecabines in een steeds luxere en modernere uitvoering. En ze worden meestal in de standaardmaten gemaakt, waardoor u ook een douchebak en douchewand naar keuze kunt combineren. Een douchecabine plaatsen is gemakkelijk, zeker na het lezen van dit artikel.

De ruimte in uw badkamer

Wilt u zelf een douchecabine plaatsen, meet dan van te voren op of u genoeg ruimte in uw badkamer heeft. U kunt hierbij eventueel ook kiezen voor een grotere cabine, maar let er dan bij het douchecabine plaatsen op dat de hele cabine dezelfde maat heeft, bijvoorbeeld 80×80 of 90×90 cm. Er zijn ook verschillende deuren waarbij u rekening moet houden met de ruimte die u heeft als u zelf een douchecabine plaatsen gaat: zo zijn er douchecabines met schuifdeuren, of waarbij u de deur open kunt klappen en hier dus ook voldoende ruimte voor moet hebben.

Zelf douchecabine plaatsen: het kiezen van een cabine

Bij bouwmarkten kunt u pakketten voor het zelf douchecabine plaatsen met standaard of grote douchecabines kopen. De meeste douchebakken zijn 70×70 cm, maar er zijn ook grotere maten verkrijgbaar. U kunt kiezen voor een complete douchecabine, of de douchebak en wanden apart kopen en als douchecabine plaatsen. Daarnaast zijn er deuren die op verschillende manieren open gaan en wanden en douchebakken van verschillende materialen verkrijgbaar.

Het plaatsen van de douchebak

Bij het zelf douchecabine plaatsen sluit u eerst de douche aan op de afvoer en dan de afvoer op de douchebak. Zet nu de douchebak op de gewenste plek die u van te voren heeft afgetekend en monteer de sifon op de douchebak. Dan plaatst u de afvoerbuis op de sifon. Lijm daarna de buizen aan elkaar met pvc-lijm. Deze is waterdicht, maar zorg wel voor voldoende niveauverschil: zo’n 4 mm. Lijm als de bak op de juiste plek staat de randen vast aan de grond met sanitairkit. Let er hierbij op dat u tijdens het zelf douchecabine plaatsen ruimte over laat om bij de afvoer te kunnen, zodat u hierbij kunt mocht er zich een probleem voordoen. U kunt hiervoor ook een inspectieluikje inbouwen. Controleer tenslotte de waterdichtheid van de kit altijd.

Het aansluiten van de watertoevoer

Bepaal waar de mengkraan voor warm en koud water moet komen. Monteer de mengkraan of eventueel de thermostaatkraan aan een T-stuk, zet deze weer op uw leiding en sluit het vervolgens goed aan met knelfilters of soldeer het vast.

De douchewanden van de douchecabine plaatsen

Kunststof douchewanden zijn over het algemeen goedkoper dan die uit veiligheidsglas. Bij de douchewanden wordt in het pakket een stap voor stap handleiding gegeven voor het plaatsen daarvan. De stappen zijn afhankelijk van het model waarvoor u kiest bij het zelf douchecabine plaatsen en het is daarom aan te raden deze nauwkeurig op te volgen. Let er hierbij op dat de wanden waterpas zijn. Dicht ten slotte altijd de naden tussen de douchewanden en de douchebak en tussen de douchewanden en de muur met sanitairkit.

Accessoires voor de douchecabine

Als klaar bent met de douchecabine plaatsen kunt u nog aan de details werken, bijvoorbeeld een rekje voor douchegel en shampoo, een zeephouder, een douchekop, of andere accessoires. Bij het kopen van deze artikelen kunt u rekening houden met de stijl van uw douchecabine. Een rekje of zeephouder schroeft u goed vast in de muur. Bij een douchekop heeft u daarnaast de keuze voor een rainshower, massage- of waterbesparende douchekop.

Foto: www.megadumpnunspeet.nl