De badkamer is meestal een kleine ruimte waar je met veel vocht te maken hebt. En dus moet je deze praktisch inrichten met een oog voor je gezondheid, maar ook voor de juiste sfeer. Niemand wil ‘ontspannen’ in een bad met daarboven een TL lamp. En dus gingen we op zoek naar handige tips om deze ruimte praktisch in te richten, bijvoorbeeld door middel van een handdoekradiator.

Want wie wil er nou een donkere, groezelige badkamer die eruitziet en aanvoelt als een ondergrondse grot? Wie wil er in het weekend schimmel van de vloer schrobben als er betere dingen te doen zijn? Als het gaat om badkamer ontwerpen, zijn bruikbaarheid en functionaliteit net zo belangrijk als luxe en stijl. Dus, als je op het punt staat om aan een badkamerrenovatie te beginnen, zijn hier enkele praktische tips voor een fantastische badkamer.

Geen schimmel

Badkamers zijn natte ruimtes en als ze slecht geventileerd zijn, zal er schimmel ontstaan. Dit kan problematisch zijn voor je gezondheid, maar ook vanuit een schoonmaak- en esthetisch oogpunt, dus je moet ervoor zorgen dat de ruimte goed geventileerd is en dat de lucht vrij kan circuleren. Natuurlijk licht in de ruimte laten en een doorgaande tocht creëren, is de ideale manier om schimmelgroei te voorkomen, maar als een raam niet mogelijk is, heb je een geventileerd dakraam of een hoogwaardige afzuigventilator nodig om de met vocht gevulde lucht te verwijderen. Schimmelwerende verf is een andere goede praktische optie voor badkamers!

Niches

Verzonken nissen bieden een uitstekende opbergoplossing en zijn een geweldige manier om de werkbladen overzichtelijker te maken, waardoor ze gemakkelijker schoon te houden zijn en er goed uitzien. Een verzonken plank in de muurholte in een douche is een praktische en gestroomlijnde manier om opslagruimte voor je producten toe te voegen en bovendien heeft het geen invloed op je bewegingsruimte zoals hoekplanken dat wel hebben. Inbouw planken kunnen ook naast een bad of boven de wastafel of het toilet worden geïnstalleerd. Daarnaast kun je misschien in zo’n nis je paneelradiator kwijt… twee vliegen in één klap!

Handdoek

Laat jouw gezin natte handdoeken op de vloer of over de rugleuning van een stoel hangen? Onvoldoende ophang ruimte voor handdoeken is een veel voorkomende fout in de badkamer, maar hier zijn enkele slimme oplossingen:

– Voeg handdoekbeugels toe aan de muur naast de badkuip (vaak een onbenutte ruimte)

– Zorg voor een handdoekrek of haken achter de badkamerdeur

– Een handdoekbeugel kan worden toegevoegd rond een wastafel op een voetstuk of een wandkast

– Rol handdoeken op in plaats van ze op te vouwen en stapel ze horizontaal op een plank of bewaar ze verticaal in een rieten mand op de vloer

– Een verwarmd handdoekenrek verbruikt niet veel elektriciteit en is een zeer effectieve manier om handdoeken te drogen