Er zijn tal van tools voor een loodgieter die tot de standaarduitrusting behoren. Wat is het belangrijkste loodgieter gereedschap en waarvoor wordt dat gereedschap specifiek gebruikt? Met de checklist hieronder weet je precies welk gereedschap van een loodgieter onmisbaar is voor loodgietersklussen! 

1. Griptangen, pijptangen en pijpsleutels

Om afvoerbuizen en waterleidingen te kunnen monteren of repareren, zijn griptangen, pijptangen en pijpsleutels onmisbaar gereedschap van een loodgieter. Met dit soort gereedschap kan de loodgieter op een goede en effectieve manier afvoeren plaatsen of verwijderen, zodat het sanitair goed blijft. 

2. Buis- en koppelsystemen + andere benodigde materialen

Tot de standaard tools voor een loodgieter behoren zonder twijfel uiteenlopende materialen als buissystemen, koppelingen voor watersystemen, ringen, moeren, schroeven, ankerwerk en andere bevestigingsmaterialen. Zonder dit materiaal is heet onmogelijk om leidingen en buizen waterdicht te koppelen en/of te demonteren. Zorg er daarom voor dat je als loodgieter de genoemde spullen ruim op voorraad hebt. 

3. Boormachines en ijzerzagen voor elke klus

Om sanitair materiaal te bevestigen, kan een loodgieter niet zonder belangrijke elektrische apparaten. De boormachine is een van de belangrijkste apparaten uit het loodgieter gereedschap. Deze is nodig om gaten in de muur te boren om bevestigingsmateriaal voor leidingen op te plaatsen. Verder zijn een of meer ijzerzagen nodig om leidingen en ijzermateriaal te kunnen doorzagen in de badkamer, keuken of in het toilet. 

4. De befaamde kraanmoersleutel is onmisbaar

Voor de aansluiting en montage van kranen zit er standaard een kraanmoersleutel in de kist gereedschap van een loodgieter. Zonder kraanmoersleutel kunnen kranen niet goed waterdicht gemonteerd worden. Een moersleutel voor kranen bestaat doorgaans uit zeskant moeren, die het meeste gebruikt worden bij kraanmontage. 

5. Buigstang om bochten te maken

Een buigstang is onmisbaar, omdat loodgieters regelmatig leidingen moeten krombuigen om een zo gestroomlijnd mogelijk leidingssysteem te creëren. Leidingen in hoeken en bochten hebben leidingen nodig die in bochten lopen. Met een buigstang is dit relatief eenvoudig te regelen en kunnen ijzeren en koperen leidingen tot hoeken van wel 180 graden omgebogen worden. 

6. Ontkalkingsmiddelen voor leidingssystemen

Wanneer er sprake is van verstoppingen in afvoeren, biedt een ontkalkingsmiddel vaak soelaas. Loodgieters hebben dan ook een ontkalkingsmiddel in hun standaarduitrusting materialen en gereedschappen zitten. Met dit soort effectieve reinigingsmiddelen kan het leidingsysteem van bijvoorbeeld kranen, douches en toiletten snel en effectief ontkalkt worden.