Wil je zelf een afdak maken in de tuin om je fietsen te kunnen stallen en andere spulletjes onder te zetten zodat deze niet nat worden? Dan is het natuurlijk wel handig als je ervoor zorgt dat je ook nog wat kunt zien onder het afdak.

Daarvoor hoef je er geen verlichting in te maken maar kun je kiezen voor het gebruik van lichtdoorlatende golfplaten. We hebben eens voor je uitgezocht wat een golfplaat nu precies is. 

Kies de juiste lichtdoorlatende platen

Een golfplaat is gemaakt van hard kunststof. 

Er zijn drie soorten te onderscheiden bij golfplaten:

 • PVC golfplaat. Deze is het goedkoopste en wordt vaak toegepast. 
 • Polycarbonaat golfplaat; deze werkt beschermend tegen UV.
 • Polyester golfplaten; deze staan bekend om hun sterkte.

 Afhankelijk van wat je met de platen wilt doen, kies je daar de beste soort bij. Weet je zelf niet zo goed welke platen je het beste kiezen kunt? Win dan altijd eerst advies in. Golfplaten zijn stevig, gaan een heel tijdje mee en zijn makkelijk schoon te maken. Juist doordat ze goed licht doorlaten, zijn ze prima geschikt als dakbedekking. Je kunt de platen zelf goed op maat zagen met het juiste materiaal en ze zijn eenvoudig te monteren. 

Waarvoor kun je plexiglas gebruiken? 

Wil je nu iets maken met glas maar wordt dit door het gewicht van het materiaal veel te zwaar? Overweeg dan zeker om plexiglas te kopen. Dit is kunststof die voor allerlei doelen kan worden ingezet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lichtkoepel in een dak, als materiaal voor een aquarium en als bescherming tegen kou en wind voor dieren in een buitenren. Dit zijn slechts een paar voorbeelden want plexiglas kent veel toepassingen.

Het is in alle denkbare vormen te maken, zodat je het voor alles kunt gebruiken waarbij je ergens doorheen wilt kunnen kijken maar het niet te zwaar mag worden. Een heel grote fotolijst met een glazen plaat aan een niet al te stevige muur hangen is bijvoorbeeld geen geweldig idee. Omdat plexiglas veel lichter is, is dat een prima alternatief. 

Voor- en nadelen van plexiglas

We hebben de belangrijkste voor- en nadelen (want ja, die zijn er ook) even voor je op een rijtje gezet:

 • Plexiglas is weerbestendig en kan tegen elk weertype
 • Het is tot wel 25 keer sterker dan echt glas
 • Gaat het stuk, dan heb je hooguit een scheur maar geen glasscherven
 • In verschillende kleuren te koop
 • Licht in gewicht
 • Makkelijk te bewerken en te verlijmen

En dan de nadelen:

 • Het krast makkelijker dan glas. Krassen kun je er wel vrij makkelijk uithalen door het plexiglas te polijsten met speciale pasta 
 • Plexiglas kan branden dus het is niet bruikbaar in de buurt van warmtebronnen

Kies het materiaal dat het beste geschikt is voor jouw klus

Hopelijk is het nu een beetje duidelijk voor je waarvoor golfplaten en plexiglas geschikt zijn. Zo wordt jouw bouwwerk netjes afgerond en kun je er optimaal van genieten doordat je de juiste materialen gebruikt hebt.