Doordat we allemaal sinds maart wat meer thuis zitten door Covid-19, wordt er enorm veel geklus en getuinierd. Mensen komen eindelijk toe aan die dingen die al langere tijd waren blijven liggen, of komen spontaan op ideeën.  Voor de meeste klusjes in en rond het huis heb je schroeven nodig, die zijn er echter in nogal wat varianten. Zo heb je spaanplaatschroeven, tuin schroeven, schotelkopschroeven en nog vele andere. Hieronder een opsomming van de verschillende schroeven en wanneer je ze gebruikt.

Schroeven in hardhout

Voor het schroeven in hardhout kun je het beste roestvast stalen (RVS) schroeven gebruiken. In hardhout zitten namelijk looizuren die na verloop van tijd verzinkte schroeven aantasten, hierdoor kunnen ze breken. Bij RVS schroeven gebeurd dit niet, daarom worden er vaak tuin schroeven van dit materiaal gebruikt. Het beste kun je dit soort schroeven wel voor boren in hardhout. Dit doe je met een hardhoutboor die dunner is dan de schroeven zelf. Bij schroeven met een dikte van 5.0 mm boor je voor met een hardhoutboor 3.5 mm. Schroeven van 4.0 mm dik wordt aangeraden een 3.0 mm dik hardhout boortje te gebruiken.

RVS tuin schroeven

Voor de meeste schroef klussen in de tuin gebruik je eigenlijk RVS tuin schroeven, omdat deze speciaal zijn gehard en beschikken over een enorme draagkracht. De schroeven worden aangedreven met een torx insnijding. Dit zorgt ervoor dat je boormachine minder snel slipt tijdens het indraaien van de schroef. Zo gebruik je tuin schroeven voor het plaatsen van een schutting, of het maken van tuinmeubilair. 

Tellerkopschroeven

Bij het plaatsen van een overkapping moeten schroeven worden gebruikt met een groot draagvlak en een hoog klembereik, hier zijn tellerkopschroeven ideaal voor. Tellerkopschroeven, of wel flenskopschroeven, houtconstructieschroeven, lenskopschtoeven of schotelkopschroeven genoemd, zijn door de brede tellerkop (21mm) sterker en hebben een torx aandrijving. Het monteren van een overkapping gaat sneller en eenvoudiger met  tellerkopschroeven.

Spaanplaatschroeven voor zachte houtsoorten

Omdat regelwerk vaak wordt gebruikt op zachte houtsoorten zoals douglas hout, kun je voor het installeren hiervan het beste spaanplaatschroeven verzinkt met torx aandrijving gebruiken. Deze zijn ijzersterk en geschikt voor constructies met een hoge draagkracht. Gebruik voor het plaatsen van regelwerk schroeven met een dikte van ongeveer 5 mm. De lengte van de schroeven hangt af van de balkdikte die je gebruikt natuurlijk, maar een gouden regel in de kluswereld is dat de schroef minimaal voor de helft in het te bevestigen houten moet worden geschroefd. 

Verzinkt en RVS

Dan is er dus het verschil tussen RVS (Roest Vrij Staal) en verzinkte schroeven, waarvan laatstgenoemde de sterkste van de twee is. Nadeel van zo’n verzinkte schroef echter is dat ze gaan oxideren, hierdoor zijn ze alleen binnen te gebruiken. Voor buiten gebruik je daarom RVS, dit materiaal, zoals de naam al zegt, roest niet.

Chemische reacties tussen brandstof en oxidator

Met oxideren bedoelen we niet alleen het roesten van een schroef, maar ook de verbrandingsreacties. Dit zijn chemische reacties tussen brandstof en een oxidator. Zo wordt een verzinkte schroef beschermd tegen oxideren door een verzinklaag. Als deze beschadigd wordt, gaat de schroef oxideren. Vroeger definieërde men een oxidatie als een reactie op zuurstof, nu weet men dat een stof elektronen kan afgeven op de andere stof.

Verschillende verzink methoden

Er zijn verschillende verzinkings methoden. De meest voorkomende verzinkings methoden zijn sherardiseren, thermisch verzinken en galvaniseren of elektrolytisch verzinken. Verzinken zorgt ervoor dat materialen beschermd worden tegen corrosie. Hoe dikker de zinklaag hoe beter de bescherming.