Ben je van plan om je doe-het-zelf vaardigheden aan te scherpen? Dan zal je zeker wel wat tips kunnen gebruiken. Ver moet je niet zoeken, want hieronder geven we je een aantal handige klustips die je kunnen helpen bij je doe het zelf klussen. Zo word jij binnen no-time een échte klusexpert!

Kennis is het begin van alle kluswijsheid

Voor je met doe het zelf klussen begint, is het belangrijk dat je precies weet hoe je het gaat aanpakken. Zoek op voorhand voldoende informatie op over de klussen die je wilt uitvoeren. Zo kan je advies vragen aan mensen die hier meer verstand van hebben als jij, bijvoorbeeld aan professionals in een doe het zelf zaak, maar je kan ook online tutorials bekijken of een handig doe het zelf boek kopen. Voornamelijk het doe het zelf boek is een goed idee, want daar kan je makkelijk naar teruggrijpen als je iets vergeten bent. Genoeg kluswijsheid is belangrijk, niet alleen voor een mooi resultaat, maar ook voor je veiligheid!

Gereed(schap)voor te klussen?

Ben jij wel écht gereed om te klussen? Dat kan je natuurlijk pas zijn, als je voldoende en goed werkend gereedschap in huis gehaald hebt. Als je van plan bent om veel te klussen, dan is het sowieso slim om basisgereedschap aan te schaffen. Denk hierbij aan een boor, hamer, spijkers, verschillende sleutels, vijzen, schroevendraaiers, een zaag, enzoverder. Voor sommige klussen heb je echter specifiek gereedschap nodig. Bekijk als je informatie opzoekt dus ook of er gereedschap nodig is dat je niet hebt. Als je weet dat je deze soort klussen niet vaker zal uitvoeren, dan kan je het gereedschap lenen van iemand dat je kent. Anders is het verstandiger om het zelf te kopen. Investeer dan ook meteen in goed gereedschap, want uiteindelijk bespaar je zo geld!

Vermijd problemen: denk aan die bouwvergunning!

Ga je voor de eerste keer klussen? Dan wil je absoluut niet dat dit een traumatische ervaring wordt en wil je dus ook niet dat je klusplannen abrupt worden stopgezet. Bekijk daarom altijd of je een bouwvergunning nodig hebt. Voor sommige klussen is dit verplicht. Dat is bijvoorbeeld vaak het geval als je een uitbouw wilt plaatsen of een tuinhuisje wilt bouwen in de achtertuin. Bij twijfel kan je dit beter navragen bij je gemeente.

Safety first

Je weet hoe je een klus moet aanpakken, je hebt al het nodige gereedschap in een doe het zelf zaak gekocht en ook mentaal ben je voorbereid. Je bent er dus helemaal klaar voor, of niet? Niet helemaal, want het is belangrijk dat klussen altijd veilig gebeurt en daarom moet je dus eerst een aantal veiligheidsmaatregelen nemen. Controleer altijd op voorhand of het gereedschap dat je gaat gebruiken veilig is en voorzie een goed verlichte en veilige werkplek. Draag werkkledij, zoals een beschermende bril, veiligheidsschoenen, enzovoort indien nodig. Ook tijdens het klussen moet je je veiligheid in acht houden. Neem je gereedschap goed vast en hou steeds je aandacht erbij!