Hey klussers! We snappen het helemaal, soms wil je gewoon zelf aan de slag. Veel mensen overwegen om het plaatsen van kunststof kozijnen zelf te doen. Logisch, want je kunt besparen op de kosten voor het vervangen van een kozijn of kozijnen. Maar voordat je vol enthousiasme begint, geven wij je een paar tips zodat jij weet waar je aan begint!

Zelf plaatsen of laten doen?

Kunststof kozijnen zelf plaatsen kan, als je weet wat je doet. Je kunt geld besparen omdat je de montage niet hoeft te betalen. Het is echter wel slim om goed na te denken over deze keuze.  Kunststof kozijnen plaatsen is geen simpele klus en je wilt wel zeker zijn van een goed eindresultaat. Winddichtheid, waterdichtheid en het voorhanden hebben van het juiste gereedschap en materiaal is essentieel en daarom is deze klus niet weggelegd voor alle doe-het-zelvers.

Een klus dus die vraagt om (gespecialiseerde) kennis, ervaring en de juiste materialen. Een foutje kan leiden tot schade aan de kozijnen of zelfs schade aan de hele woning. Hieronder in de notendop een stappenplan voor het plaatsen van kunststof kozijnen.

Benodigdheden:

Voor het plaatsen van kunststof kozijnen heb je verschillende gereedschappen nodig. Ons advies om in ieder geval de volgende benodigdheden beschikbaar te hebben:

 • Potlood
 • Rolmaat
 • Beitel of plamuurmes
 • Inbussleutels
 • Hamer
 • (afkort)zaag
 • Kozijnschroeven
 • Compriband
 • Raamzuigers/handschoenen

De stappen voor het plaatsen

Wij gaan ervan uit dat je het oude kozijn al hebt verwijderd en aan de slag gaat met het plaatsen van het kunststof kozijn.

 1. Stelkozijnen plaatsen

Vrijwel alle kunststof kozijnen worden geleverd met een zogeheten aanslag. Deze aanslag geeft aan dat het kozijn een aantal millimeters uitsteekt aan de zijkant. Hoeveel de aanslag is, hangt af van het kunststof kozijn wat je plaatst.

Door de aanslag kun je werken met een stelkozijn. Plaats het stelkozijn in de negge. Plaats het stelkozijn evenredig en waterpas! Eenmaal het stelkozijn geplaatst kun je beginnen met plaatsen.

 1. Draaiende delen verwijderen uit kozijn 

Heb je een kunststof kozijn met een draaikiepraam, valraam of een ander draaiend deel? Verwijder dan eerst de draaiende delen. Hoe je dit doet is afhankelijk van het draaiende deel.

Bij een draaikiepraam zit er veelal aan de bovenzijde een scharnierpunt die je kunt ontkoppelen. Als je dit gedaan hebt kun je vervolgens het draaideel uit het onderste scharnierpunt tillen.

Zit er nog glas in de ramen of het kozijn? Verwijder dit dan eerst! Dit scheelt behoorlijk in het gewicht en maakt montage gemakkelijker. Vaak zitten de glaslatten nog op het kozijn. Met behulp van plamuurmessen en/of een beitel kun je de glaslatten losmaken. Werk voorzichtig en bescherm het kozijn.

 1. Plaatsen kunststof kozijn

Plaats compriband aan de buitenzijde van het kozijn voor afdichting. Zet het nieuwe raamkozijn in de muuropening, zorg dat het ruwweg aan alle kanten is uitgelijnd en waterpas staat.

Stel vervolgens het kozijn en fixeer deze. Met vulplaatjes kun je het kozijn uitvullen. Vervolgens kun je het kozijn vastschroeven op het stelkozijn.

 1. Draaiende delen afstellen

Na plaatsing van het kozijn kun je eventuele draaiende delen terugplaatsen. Als het raam klemt, stel het draaideel dan af. Het stellen kun je veelal doen bij de scharnierpunten. Zorg dat het kozijn soepel beweegt en goed in het slot valt.

 1. Afronding

De laatste stap is het afwerken aan de buitenkant en binnenkant. Aan de buitenzijde een waterslag of raamdorpelstenen en aan de binnenzijde afwerken met een vensterbank en eventueel stucwerk.

Twijfels? Schakel een specialist in

Je weet nu in de notendop hoe je een kunststof kozijn kunt plaatsen, heb je twijfels of je deze klus zelf wil en kan oppakken? Vraag dan een specialist om de kozijnen te laten plaatsen. Je wilt ten slotte jarenlang kunnen genieten van de kozijnen.

Zelf bestellen

Ga jij zelf kunststof kozijnen plaatsen en wil je ze ook zelf bestellen? Het online bestellen van kunststof kozijnen is tegenwoordig erg eenvoudig. Je voert de maten in, kiest alle eigenschappen en opties en je kunt al bestellen.

Happy building! 🏠🔨