Zelf de keuken schilderen: stappenplan

De keuken is nog goed, de vloer is nog goed, maar toch lijkt de keuken oud. Vaak komt dat doordat de muren en het plafond niet meer zo wit zijn. In een keuken wordt immers gekookt, gebakken en gefrituurd. Dat levert veel vet op en dat zet zich af op de muren en het plafond. Kortom: na een paar jaar gebruik is het hoog tijd voor het schilderen van de keuken!

De keuken schilderen vergt goede voorbereiding. Je kunt immers tijdelijk je keuken niet gebruiken, dus het is fijn als het keuken schilderen zo kort mogelijk duurt. Vandaar dat een goed plan onontbeerlijk is. Hier geven we een handig stappenplan.

Stap 1: Verzamel al het benodigde materiaal

Omdat het erg onhandig is om halverwege de klus op en neer te moeten naar een winkel om nog een rol plakband te kopen, is het zaak van te voren goed te overdenken wat je allemaal nodig hebt en alles in te kopen. Wat je in elk geval nodig hebt:keuken schilderen

  • Verf die geschikt is voor het schilderen van de keuken en oplosmiddel die past bij de verf. Misschien heb je ook een voorstrijkmiddel nodig of een middel om schimmel en vochtvlekken te isoleren.
  • Verfroller en twee kwasten (een grote voor de randen en een kleine voor het precieze werk) die passen bij de verf, verfbakje.
  • Voor het plafond en hogere muren is het handig om behalve een trap ook een verlengstuk voor de roller te hebben.
  • Afplakband en grote vellen plastic om de keukenkastjes en dergelijke mee te bedekken.
  • Schoonmaakmiddel, muurvuller en plamuur.
  • Natte doekjes om tijdens het keuken schilderen eventuele verfvlekken te verwijderen, oude kleren en schoenen.

Stap 2: Bereid de keuken voor

Richt elders in huis een noodkeukentje in met bijvoorbeeld een waterkoker, een koffiezetapparaat en een magnetron. En natuurlijk met koffie, thee, kopjes, borden en bestek en andere dingen die je nodig hebt zolang de keuken buiten gebruik is. Berg overige losse dingen zoveel mogelijk tijdelijk weg zodat de keuken zo leeg mogelijk is. Haal alles van de muren, ook wandcontactdozen en lichtschakelaars.

Stap 3: Bedek en plak alles afafplakken keuken

Bedek nu alle overgebleven oppervlakken die je niet gaat schilderen met plastic dat je hier en daar vastzet met plakband. Plak alle kozijnranden af en ook de randen van kastjes die je niet verwijderd hebt. Plak ook plafondlampen af zodat daar geen spetters verf op komen.

Stap 4: Maak de wanden en plafond schilderklaar

Omdat de muren en het plafond van de keuken vet zijn, maak je alles zorgvuldig schoon met een goed schoonmaakmiddel. Dit is een hele belangrijke stap want anders pakt je nieuwe verf niet en is al het werk voor niets. Laat alles zorgvuldig drogen. Als plafond en muren weer droog zijn, dicht je gaatjes in de muren en plamuur je oneffenheden weg. Ook dit is een belangrijke stap en bepaalt of jouw schilderwerk er straks professioneel of amateuristisch uitziet.

Stap 5: Schilder het plafond en de muren

Nu kun je eindelijk de keuken schilderen. Het kan zijn dat het nodig is de muren eerst voor te strijken. Dit is zeker nodig als er vochtvlekken of schimmelvlekken in de muren zitten. Laat je hiervoor adviseren in de winkel. Na het eventuele voorstrijken, schilder je eerst met de kwast de hoeken en alle randen van het plafond en de muren. Gebruik eerst de grote kwast om brede randen te maken en gebruik de kleine kwast voor precisiewerk. Houd de natte doek bij de hand om vlekjes direct weg te vegen. Vul tenslotte de grote vlakken op met de roller. Schilder hierbij eerst het plafond en vervolgens de muren.

Stap 6: De tweede laag

Laat het schilderwerk goed drogen en schilder vervolgens op dezelfde manier zo nodig een tweede laag. Dit is meestal niet nodig als het alleen een opfris-schilderbeurt betreft en soms ook niet als je dezelfde kleur als de oude verf gebruikt.

Stap 7: Werk af

Als je tevreden bent met je schilderwerk, haal je al het afdekplastic en afplakband weg. Doe dit voorzichtig om de nieuwe verf niet te beschadigen. Eventuele plekjes schilder je nu nog even bij. Pas als je helemaal tevreden bent met het resultaat, sluit je de verfbus, reinig je de kwasten en roller en ruim je de gebruikte materialen weer op. Bevestig de wandcontactdozen, keukenrekjes en andere dingen aan het plafond en muren. Dan is het moment aangebroken om de hele keuken schoon te maken zodat hij weer als nieuw is. Vergeet hierbij de plafondlamp niet! Richt tenslotte de keuken weer in en ruim de noodkeuken op.

Stap 8: Geniet

Vergeet niet te genieten van je geschilderde keuken!