Een schilder is een vakman die zo goed als iedereen in zijn of haar leven wel eens in moet schakelen. Als je echt wilt dat jouw nieuwe huis er mooi afgewerkt uitziet of dat nieuwe likje verf professioneel gedaan wordt? Dan heb je natuurlijk een schilder nodig. Maar wist je dat een schilder, naast de expertise, ook ontzettend veel gereedschap nodig heeft om het werk goed te doen? Het gereedschap van een schilder is vaak nog het grootste verschil tussen een goede amateur en een echte professional. 

Schilder gereedschap: het verven zelf

De kern van het beroep van schilder is uiteraard het schilderen van muren en andere oppervlaktes. Het spreekt dan ook voor zich dat de basics voor iedere klus de kwasten en de verfrollers zijn. Een goede schilder heeft een heel gamma aan verschillende kwasten en verfrollers in zijn arsenaal. Afhankelijk van het niveau aan detail dat nodig is en de oppervlakte van de muur is een andere kwast of verfroller de optimale keuze. 

Precisiewerk en het verwijderen van oude lagen

Naast kwasten en verfrollers heeft een goede schilder natuurlijk ook altijd het nodige materiaal bij en precies te werken. Afdekmateriaal om aangrenzende muren, de vloer en de meubelstukken te beschermen. Afplakmiddelen om het afdekmateriaal goed vast te zetten en verfkrabbers voor het verwijderen van oude verf of verouderde laklagen. Om die oude verf- en laklagen wat vlot mee te laten geven heeft een schilder ook altijd een verfbrander op zak. Deze verhit de oude lagen en laat dus toe ze vlot te strippen. 

Ook een schietlood mag niet ontbreken. Een schietlood wordt ook wel eens een paslood genoemd en is een stuk gereedschap dat toelaat om na te gaan of een vlak goed verticaal staat. Je ziet er in één oogopslag mee of een punt zich loodrecht onder of boven een andere punt bevindt. Is het tijd voor de opkuis? Dan heeft een schilder altijd schoonmaakmiddelen mee en zelfs een bezem met stoffer en blik. 

Tools voor een schilder: hoog werk

Het gereedschap van een schilder is er ook altijd op voorzien om op hoogte te werken. Sommige klussen zijn nu eenmaal niet bij de grond. Dat betekent dat een keukentrapje standaard is net als een iets grotere trap, een steiger en een hoogwerker. Een professionele schilder is een vakman voor wie geen klus dan ook buiten het bereik ligt dankzij zijn gereedschap.