Een gasveer bestaat hoofdzakelijk uit een cilinder met een zuiger. Zoals de naam al verraadt werkt een gasveer op basis van gas, dat in de buis wordt samengeperst. Wanneer de druk wordt losgelaten ontstaat op die manier een verend effect. Gasveren zijn te verdelen in twee soorten:

  • Gasdrukveren. Gasdrukveren zijn het meest voorkomende type gasveren. Bij deze veren wordt de zuiger in de met gas gevulde cilinder geschoven en daardoor weer naar buiten geduwd wanneer je geen kracht meer zet.
  • Gastrekveren. Bij gastrekveren is kracht vereist om de veer uit te trekken in plaats van in te duwen. De veer schuift dan ook terug naar binnen wanneer je de veer loslaat.

Net als andere types veren is het hoofddoel van de gasveer om met een klein zetje een relatief grote trek- of stuwkracht te creëren. Hierbij is het voordeel van gasveren ten opzichte van conventionele veren dat gasveren deze kracht enigszins kunnen dimmen. Dit is mogelijk door het aanbrengen van kleine ventielen, waardoor de druk in de veer afneemt en het duw- of trekproces wordt vertraagd.

Waar worden gasveren voor gebruikt?

Je zou het misschien niet zeggen, maar gasveren zijn overal om ons heen. De achterklep van moderne auto’s bijvoorbeeld is meestal voorzien van een tweetal gasveren. Ook op de voor- en achterdeur van veel woningen prijkt een gasveer. In beide gevallen zorgt de gasveer ervoor dat de deur met een klein duwtje automatisch dichttrekt. Andere voorbeelden van de toepassing van gasveren zijn in hoogte verstelbare (bureau)stoelen. Hierbij is het een gasveer die zorgt dat de stoel niet in één keer naar beneden schiet wanneer je ze zithoogte naar beneden bijstelt. Uiteraard bestaan er ook sterkere gasveren voor industrieel gebruik, die met name toepassing vinden in hefinstallaties en luiken en kleppen.

Waar moet je op letten bij het gebruiken van gasveren?

Gasveren werken met behulp van gas, en dat gas mag dus onder geen beding uit de veer ontsnappen. Een veel voorkomende oorzaak van gasverlies is een buiging van de zuigerstang. Deze stang kan vervormen door te veel of een ongelijke druk, wanneer de veer bijvoorbeeld niet goed is uitgelijnd en schuin is gemonteerd. Een ander probleem kan optreden wanneer stof of verfresten tussen de zuigerstang en de cilinder komen. Ook dit creëert minuscule openingen tussen de zuigerstang en de met gas gevulde cilinder, waardoor gas kan gaan lekken. Houd er tenslotte rekening mee dat gasveren temperatuurgevoelig zijn, en een gasveer circa 3,4% van zijn kracht verliest bij elke 10 graden temperatuurdaling.