Magneetventielen zijn verkrijgbaar met een directe, indirecte en semi-directe bediening. In dit artikel gaan wij uit van normaal gesloten magneetventielen en leggen we verschillen tussen deze varianten uit. Meer weten over de werking van de verschillende magneetventielen? Je leest het hieronder.

Directe bediende magneetventiel

Een magneetventiel met directe bediening wordt direct door de magneet aangestuurd. De afsluitende pakking zit bij deze variant vast aan een plunjer. Het magneetventiel wordt geopend na het inschakelen van de spoel, die ervoor zorgt dat de plunjer met de pakking omhoog wordt getrokken. Valt de spoelspanning weg? Dan zorgt een veer ervoor dat de plunjer met de pakking ervoor dat de klep afsluit. Magneetventielen met een directe bediening hebben geen verschildruk of voordruk nodig, waardoor ze vanaf 0 bar schakelen. Omdat het anker tegen de veerkracht en het medium omhoog getrokken moet worden hebben direct bediende ventielen een hoger spoelvermogen.

Indirect bediende magneetventiel

Magneetventielen met een indirecte bediening maken om te schakelen gebruik van verschildruk. Doordat het afsluitende membraan is voorzien van een kleine opening staat deze aan beide kanten onder druk. Door middel van een veer boven het membraan wordt de klep gesloten gehouden. In onbediende toestand houdt de plunjer een hulpstuuropening in de behuizing gesloten. Het inschakelen van de spoel zorgt ervoor dat de plunjer omhoog getrokken wordt en de hulpstuuropening geopend wordt. Dit zorgt ervoor dat het medium vanaf de bovenkant van het membraan naar de andere kant stroomt. Hierdoor valt de druk boven het membraan weg en ontstaat er druk onder het membraan. Met als gevolg dat de veerkracht omhoog gedrukt wordt. Nu is het magneetventiel geheel geopend en deze constructie zorgt ervoor dat het spoelvermogen relatief klein kan blijven. Ook is het mogelijk om te schakelen naar hoge drukken en grote doorlaten.

Semi-direct bediende magneetventiel

Naast bovenstaande varianten is er ook nog een derde variant, namelijk een semi-direct bediend ventiel. Het afsluitende membraan is bij dit type direct verbonden met de plunjer. Net als bij magneetventielen met een indirecte bediening is dit membraan ook voorzien van een kleine opening. De spoelspanning inschakelen zorgt ervoor dat de plunjer tegen de veerkracht omhoog getrokken wordt, waardoor de hulpstuuropening geopend wordt. De ontstane druk zorgt voor de nodige ondersteuning om het membraan te openen. Semi-direct bediende ventielen schakelen vanaf 0 bar.
Meer informatie? Ga naar Magneetventielshop voor meer informatie.