Zonnestroom die je opwekt via zonnepanelen, maar zelf niet gebruikt, kun je verkopen aan je elektriciteitsleverancier. De regering heeft hiervoor de Salderingsregeling bedacht: deze maakt het mogelijk dat je net zo veel voor de elektra krijgt die je verkoopt aan jouw leverancier, als dat je aan die leverancier betaald voor elektra. Vanaf volgend jaar wordt deze regeling afgebouwd. Is het dan nog steeds interessant om zonnepanelen te nemen?

Het antwoord hierop is ja! Als je namelijk de beste zonnepanelen aanschaft, zullen deze lang meegaan en je op die manier, als ze eenmaal zijn terug verdient, veel financieel voordeel opleveren. Sowieso is overigens niet zeker of volgend jaar de regeling wordt afgebouwd, dat kan ook nog langer duren.

Wanneer de regeling dan ook afgebouwd gaat worden, het investeren in zonnepanelen is nog steeds erg verstandig om te doen. Zeker omdat zonnepanelen vandaag de dag steeds sneller terugverdiend worden, wat vooral komt door de verkoopprijs die omlaag gaat en de levensduur die langer wordt. Dankzij de salderingsregeling is het heel gunstig om stroom te leveren, want je mag die stroom wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Tegen hetzelfde tarief! Voor veel mensen was dit een belangrijke reden om over te stappen op zonnepanelen.

Let op! Als je jaarlijks echter meer stroom teruglevert aan je leverancier dan dat je gebruikt gaat de regeling niet op! De vergoeding voor de teruggeleverde elektra is dan lager… sowieso verschilt de vergoeding die je krijgt per leverancier, let hier dus goed op! De hoogte van die vergoeding mag elke leverancier namelijk zelf bepalen. Kun jij veel terug leveren, dan kun je het beste op zoek gaan naar een leverancier die daar het meeste voor geeft. Via Google kun je erg makkelijk sites vinden waar de verschillende tarieven worden vergeleken, zodat je in een oogopslag weet wat de beste leverancier voor jou is.

Nu ligt er dus een voorstel om de salderingsregeling af te gaan bouwen. Maar het is dus niet duidelijk wanneer men daar mee gaat beginnen en hoe dat afbouwen wordt geregeld. In het voorstel heeft men het over 2031 als definitief jaar dat er nog geld gekregen kan worden voor teruggeleverde elektriciteit. We verwachten dat tot dan de regeling langzaam wordt afgebouwd en je steeds minder mag salderen.

Dit jaar profiteer je echter nog optimaal van de salderingsregeling. Na 2022 verwachten we dat je steeds minder mag salderen en dat dat dus helemaal wordt afgebouwd naar 2031 toe. 

Daarnaast blijft de aankoop van zonnepanelen nog steeds een erg verstandige investering. Dat komt omdat ze tegenwoordig erg lang mee gaan, en steeds goedkoper worden. Tegenwoordig heb je je zonnepanelen gemiddeld na ongeveer 7 jaar terugverdiend. Waar dit vroeger vaak ruim 15 jaar was. Natuurlijk blijft het milieuaspect altijd staan: je zorgt met zonnepanelen voor veel minder uitstoot! Het blijft dus aantrekkelijk om zonnepanelen op je dak te leggen. 

Meer gaan gebruiken

Vanaf 2023 krijg je minder geld voor de stroom die je levert aan het net. Maar je kunt ook op andere manieren profiteren van je zelf opgewekte stroom. Simpelweg door méér van je eigen stroom te gebruiken, bijvoorbeeld door ’s middags (als de zon schijnt) je wasmachine aan te zetten in plaats van ‘s nachts. Want elke kilowattuur die je zelf opwekt en gebruikt, hoef je niet te kopen. Terwijl je voor elke kilowattuur die je níét gebruikt, maar aan het energiebedrijf levert, straks een veel lager tarief krijgt!