Wanneer je gaat verhuizen of iets moet vervoeren, dan is een aanhangwagen vaak goedkoper dan een kleine vrachtwagen of bus. Het zorgt natuurlijk wel voor iets meer werk, maar scheelt enorm in de kosten. Maar wat zijn nu de gemiddelde prijzen voor het huren van een aanhangwagen. En waar moet je precies op letten wanneer je er een aanhangwagen gaat huren? We zetten alle praktische tips even voor je op een rij.

Het formaat

Een aanhangwagen huren kun je in allerlei formaten. Afhankelijk van wat je wilt vervoeren, is het formaat dus een belangrijke factor om naar te kijken. Ga je bijvoorbeeld verhuizen, dan is het aantal vierkante meter bepalend. Hoe groter de aanhangwagen, deste meer spullen je in één keer kunt transporteren. Wil je bijvoorbeeld een steiger of een lang voorwerp vervoeren, kijk dan zeker ook naar de lengtemaat van je aanhangwagen. Boels heeft bijvoorbeeld een ruim aanbod met verschillende formaten aanhangwagens.

Heb je het juiste rijbewijs?

De meesten van ons hebben gewoon een B-rijbewijs. Met dit rijbewijs geldt er een aantal regels met betrekking tot je aanhangwagen. Zo mag deze maar maximaal 750 kilo wegen. De totale lading inclusief de auto mag maximaal 35000 kilo wegen. En check ook het trekvermogen van je auto. De aanhanger inclusief gewicht mag daar niet bovenuit komen. Hoeveel je auto maximaal kan trekken, vind je in je kentekenbewijs.

Huur ook een afdekzeil

In Nederland moet de lading afgedekt zijn wanneer je gaat rijden. Bij de meeste verhuurbedrijven kun je ook een afdekzeil huren. Neem dit er dus altijd bij. De aanhanger moet verder een witte kentekenplaat hebben. Deze kun je van tevoren online bestellen.

Wat kost het huren van een aanhanger?

De prijzen zijn lastig te vergelijken omdat de aanhangers verschillen van grootte en maximale lading. Ook gaan sommige aanbieders uit van het trekgewicht en anderen weer van de lading. Maar gemiddeld genomen moet je rekenen op een bedrag tussen de 22 en 39 euro per dag. En daarmee is een aanhangwagen een stuk voordeliger dan een kleine vrachtauto of bestelbus. Soms geldt er een weekendtoeslag. Wanneer je de aanhangwagen meer dagen huurt krijg je soms een korting.

Ben je verzekerd?

Voor eventuele schade aan je aanhanger ben je verzekerd via de WA verzekering van je auto. Je hoeft dus geen aparte verzekering af te sluiten. Heb je zelf een dure aanhangwagen gekocht, dan kan een diefstalverzekering wel een goede optie zijn. Check wel van tevoren even wat het eigen risico is. Soms is dit flink hoog en is het niet zinvol om een verzekering af te sluiten.

Handig om te weten

Niet alle aanhangers zijn op elk moment beschikbaar. Reserveer de aanhangwagen dus direct op het moment wanneer je weet dat je hem nodig hebt. Neem altijd je rijbewijs en identiteitsbewijs mee. Vaak moet je ook een borg betalen. Dit bedrag krijg je na afloop weer retour. Controleer voordat je de aanhangwagen huurt altijd de lampen en bandenspanning. Voor een aanhangwagen moet deze 3 bar bedragen. Verder beschikken veel aanhangwagens over een eigen remsysteem. Dit is veel veiliger dan een aanhangwagen zonder dit systeem.

Bron uitgelichte afbeelding: https://pixabay.com/photos/car-trailer-carrying-wood-111812/