Deze zomer brengen we waarschijnlijk meer tijd in onze tuin door dan normaal. En daarmee heb je wellicht tijd om de tuin eens onder handen te nemen zodat je ook thuis heerlijk tot rust kunt komen. Planten en bloemen zijn een fijne manier om je tuin geheel naar je eigen smaak in te richten. Of je nu voor een landelijke tuin gaat of een meer moderne variant, met plantenbakken kun je alle kanten op en er zijn er altijd wel plantenbakken te vinden die perfect in jouw tuin passen. In dit artikel gaan we in op de voordelen van plantenbakken in je tuin en gaan we eens twee materialen waarvan de plantenbak gemaakt kan zijn van naderbij bekijken. 

Het voordeel van plantenbakken

Het voordeel van plantenbakken is dat je ze kunt verplaatsen waardoor je de indeling van je tuin altijd kunt aanpassen. Er zijn grote plantenbakken die je kunt gebruiken als border, of hoge plantenbakken waarmee je een speels effect creëert. Of wat dacht je van een plantenbak die dienst doet als divider? Redenen genoeg om je eens te verdiepen in plantenbakken voor in je tuin. Er zijn verschillende soorten plantenbakken, die gemaakt kunnen zijn van verschillende materialen. Twee materialen springen eruit: polyester en hardhout. Voordat je een keuze maakt is het handig om te weten wat de verschillen, maar ook de overeenkomsten eigenlijk zijn. 

Polyester Plantenbakken

Polyester plantenbakken zijn verkrijgbaar in alle soorten, maten, vormen en kleuren. Zo is er de vierkante, de ronde, maar ook een polyester plantenbak die rechthoekig van model is. Een polyester plantenbak is ook in verschillende structuren verkrijgbaar. Bijvoorbeeld een betonlook of houtnerf. Een plantenbak van polyester is duurzaam en bestand tegen vorst. Ze kunnen dus rustig de hele winter buiten blijven staan. Omdat de plantenbakken door en door gekleurd zijn behouden ze hun kleur. Daarmee zijn ze bestand tegen uv-straling, de zomerzon verbleekt de kleur niet. Polyester heeft weinig tot geen onderhoud nodig en dat is uitermate gebruiksvriendelijk! Zo heb je meer tijd om lekker in de tuin te genieten.

Hardhouten plantenbakken

Hardhouten plantenbakken zijn gemaakt van duurzaam hardhout. Dit betekent dat het hout sterk is en lang mee gaat. Het is tevens een duurzaam materiaal. Hardhout geeft je tuin een natuurlijke uitstraling, wat prachtig in een natuurlijke tuin pas, maar ook in een moderne strakke tuin misstaat deze soort niet. Hardhout is net zoals polyester gebruiksvriendelijk. Het onderhoud is niet meer dan de hardhouten plantenbak eens in de paar jaar beitsen. Hardhout is een natuurproduct. Er zijn verschillende soorten hardhout waarbij er onderscheid wordt gemaakt in duurzaamheidsklassen. Hoe duurzamer het hout geproduceerd wordt hoe beter de klasse. 

Welke plantenbak moet ik nou kiezen?

De keus tussen een polyester en hardhouten plantenbak moet je natuurlijk zelf maken. Om deze keuze makkelijker te maken is het misschien handig om te kijken wat jij het meest belangrijk vindt in een plantenbak. Is dat de uitstraling van de plantenbak? En zo ja, wil je er een van natuurlijk materiaal of juist een wat meer moderne en strakke variant? Vanwege de vele opties zegt dat eigenlijk ook nog niet zo veel. De hardhouten plantenbakken zijn namelijk in zowel klassieke uitvoeringen als strakke moderne varianten verkrijgbaar. En voor de polyester plantenbakken geldt dat deze verkrijgbaar zijn in moderne gladde uitvoeringen en met een meer natuurlijke look. Deze plantenbakken zijn niet te onderscheiden van beton of steen, alleen een stuk minder zwaar!

Duurzaam dilemma?

De duurzaamheid van plantenbakken speelt voor veel mensen een grote rol in de keuze tussen hardhout of polyester. Waarschijnlijk denk je bij polyester meteen aan kunststof en dus niet duurzaam. Maar dat is niet helemaal waar! Of zelfs helemaal niet waar! Omdat polyester zo sterk is gaat het jarenlang mee, wel tot 50 jaar. Dit maakt de plantenbakken duurzaam. In de jaren dat je gebruik maakt van deze plantenbak hoef je geen andere aan te schaffen, daarmee bespaar je dus ook. Hardhout is uiteraard een natuurproduct waardoor het duurzaam is en niet schadelijk voor het milieu. 

Overeenkomsten

In eerste instantie zou je misschien niet denken dat deze soorten zoveel op elkaar lijken. En dat is logisch, want ze kunnen totaal verschillend vormgegeven zijn. Of niet. Qua afmetingen en vorm is er bij beiden van alles mogelijk! Uiteindelijk gaat het erom wat jij voor ogen hebt en welke soort het beste aansluit bij jouw visie en de stijl van jouw tuin. Het mooie is dat er veel tijdloze plantenbakken zijn wat mooi uitkomt vanwege het duurzame karakter van zowel de polyester als hardhouten plantenbakken.