Nederland kent veel mooie gebouwen en iconische architectuur. Of het nu een eeuwenoud gebouw is of meerdere decennia, oudere huizen zitten vol geschiedenis. Niet zo gek dus dat veel mensen ervoor kiezen om een oud pand te kopen en dit op te knappen. Als je dat gaat doen zijn er wel wat zaken waar je aan moet denken en waar je rekening mee moet houden. Je moet bedenken dat dit soort huizen huizen de tand des tijds hebben doorstaan en dat elke verandering die je aanbrengt, goed of slecht, hun uiterlijk kan veranderen. Voor je aan een dergelijk project begint zul je dan ook moeten zorgen voor een goede voorbereiding en weten waar je aan begint. Dit laatste kun je maar deels onderzoeken, want je zult altijd tegen verrassingen aanlopen. Om je een beetje op weg te helpen, benoemen we hieronder de belangrijkste zaken waar je tegenaan kunt lopen bij het renoveren van een oud pand.

Werk samen met mensen die het snappen

De meeste mensen zullen bij een groot project als het renoveren van een oud pand de hulp van anderen moeten inschakelen. Er komt zoveel bij kijken, met zoveel verschillende expertises, dat het bijna onmogelijk is om dit allemaal zelf te doen. De drie dingen waar je op moet letten bij het zoeken naar de juiste partners? Transparantie, vertrouwen en respect voor historische gebouwen. Zoek in ieder geval iemand die luistert en snapt dat het om een speciaal project gaat. Moet er een vloer uit gehaald worden? Bel dan eens met WF Vloerbewerking. Moet het historisch dak gerestaureerd worden? Ga dan op zoek naar een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is.

Verwacht onverwachte, dure verrassingen

Renovaties zijn nooit eenvoudig in een oud huis. Bij historische huis renovaties moet je eigenlijk een reserve hebben aan het einde van je budget. Omdat problemen vrijwel gegarandeerd zijn, is het voor aannemers onmogelijk om een ​​vast bod uit te brengen van wat de kosten kunnen zijn. En als iemand je wel een vast bod geeft van wat de kosten zullen zijn? Grote kans dat ze je in de maling nemen door valse verwachtingen te wekken om de order binnen te halen. Een specialist zal je altijd wijzen op het feit dat de verwachte kosten echt slechts een indicatie kunnen zijn en dat je bij een oud pand van alles kunt verwachten.

Geef prioriteit aan het gebouw

Zaken als vocht, fundering scheuren en asbest moeten voor alles worden aangepakt. Als je daar niets mee doet, heeft het geen zin om met de badkamer, zolder of wat dan ook te beginnen. Als je de renovatie de eerste keer goed uitvoert, hoe duur het ook is, bespaar je uiteindelijk geld. Plus, je loopt het risico als je dat niet doet dat al het andere werk voor niets is geweest.

Slechte renovaties ongedaan maken

De volgende stap moet zijn om slechte eerdere renovaties ongedaan te maken. Hierbij geldt namelijk hetzelfde: als je die slechte renovaties laat voor wat ze zijn, heb je grote kans dat je sommige klusjes voor niets doet. Je moet zorgen voor een goede basis om verder op te bouwen en dat kan alleen als je ook de slechte eerdere renovaties herstelt.

Werk met wat je hebt

Omwille van het behoud van de historische elementen moet je bepaalde zaken van een oud huis gewoon omarmen. Je moet geen dingen doen waarbij je de geschiedenis van het pand uitwist om zaken er uniform uit te laten zien.