Voordat je het weet staat de winter weer voor de deur. Hoe koud het wordt weet je nooit van tevoren, maar ga er maar vanuit dat je moet stoken en dat het vroeg donker is. Hoe bereid je je woning zo goed mogelijk voor op wind, sneeuw, regen en kou? 

Neem een goed vloerverwarming set

Een vloerverwarming set kan je uitstekend helpen bij de voorbereiding op de winter. Deze vorm van verwarming is heel duurzaam en bovendien behaaglijk. Heb je kleine kinderen rondlopen, dan wil je tenslotte dat ze lekker op de vloer kunnen spelen. En ook voor jezelf is het fijn. Blijven je voeten warm, dan is vaak je hele lichaam behaaglijk warm.  

Goede thermostaat regeling

Met de thermostaat regel je de temperatuur in je woning. Het is logisch dat je in de winter meer energie gebruikt. Toch kan dit energiegebruik bij de meeste huishoudens wel omlaag. Vaak staat de thermostaat op een bepaalde temperatuur omdat je dat gewend bent. Zet je de thermostaat echter een of twee graden lager, dan zul je zien dat dat ook prima kan. Desnoods met een extra warme trui of een heerlijk plaid op de bank.  

Ontlucht de radiatoren

Heb je meerdere radiatoren in huis? Ontlucht ze dan regelmatig. Dit kun je het beste doen voordat de koude wintermaanden beginnen. Ergens in september is een heel verstandige keus. Het voordeel van dit ontluchten is dat de radiatoren minder geluid maken, maar bovendien gaat de capaciteit van je verwarming een stuk omhoog.  

Maak gebruik van tochtstrippen

Ook tochtstrippen betekenen een goede voorbereiding op de koude wintermaanden. De koude lucht kan zo niet van de ene ruimte naar de andere ruimte. Vooral bij de buitendeuren moet je goed gebruik maken van deze strips. Doe dit ook bij je ramen, zodat de koude lucht zo goed mogelijk buiten blijft en de warme lucht binnen blijft.  

Laat je schoorsteen vegen

Gebruik jij af en toe een open haard in de winter? Denk dan goed aan de veiligheid. Laat ergens in de herfst of aan het eind van de zomer de schoorsteen vegen. Laat dit altijd doen door een erkende schoorsteenveger. Zo heb je er tenminste alles aan gedaan om een schoorsteenbrand of een koolstofmonoxidevergiftiging tegen te gaan. Een schoorsteen dient minstens een keer per jaar goed geveegd te worden.