Wat randisolatie is

Randisolatie is een band van isolatiemateriaal. Die plaatsen we verticaal langs de omtrek van een vloer. Randisolatie is onmisbaar voor het opvangen van allerlei spanningen, zoals krimp en uitzetting. Die doen zich vooral voer in de chape. 

Waar isolatie plaatsen?

Dit soort isolatie plaatsen we vooral tussen een muur en de vloer. Het wordt zowel binnen als buitenshuis aangebracht. Binnen gebruiken we een isolatie met een gemiddelde dikte van vijf millimeter. Voor buiten bij voorkeur het dubbele, dus minimum een dikte van tien millimeter. Het isolatieband is minstens vijfentwintig en bij voorkeur dertig centimeter hoog. 

Waarom een isolatieband plaatsen bij een betonvloer?

Een betonvloer wordt los van de muren gelegd. Dat geeft aanleiding tot krimpen en uitzetten. Het gebruik van een isolatieband verkleint het risico op schade aan muren en vloeren aanzienlijk. Het vermindert tegelijk ook eventuele contactgeluiden tussen de muur en de vloer. 

Waar plaats je deze isolatieband?

Een isolatieband plaats je bij muren en wanden en bij alle aansluitingen en zetwerken. Zo weerstaat een betonvloer aan krimpen en uitzetten. Gebruik een zwarte band bij het plaatsen van isolatie bij kozijnen. Dat is minder opvallend dan witte isolatiebanden. 

Zo plaats je een isolatieband

Goed geplaatste isolatiebanden sluiten perfect aan bij muren, wanden en vloeren. Plaats de band zo strak mogelijk tot in alle hoeken. Anders ontstaat er een opening die niet met beton kan worden volgestort. Gebruik nietjes om het isolatieband op zijn plaats te houden. 

Wat doe je met het isolatieband na leggen van de betonvloer?

Nadat de betonnen vloer is gestort en gevlinderd wordt de isolatieband tot op het vloerniveau of net eronder afgesneden. Daarna kun je het geheel netjes afwerken met het aanbrengen van een bijpassende plint. 

Een isolatieband plaatsen in de badkamer

Een isolatieband is ook onmisbaar in de badkamer. Zorg ervoor dat de aansluiting waterdicht is. Sij daarom de band tot op twee centimeter onder het vloerpeil weg. Werk het geheel af met een klittenband, en maak deze vast met nietjes. 

De voordelen van zo’n isolatieband

Een belangrijk voordeel van isolatiebanden bij betonnen vloeren is het voorkomen van allerlei beschadigingen. Die worden voornamelijk veroorzaakt door uitdroging en sterke temperatuurschommelingen. Door het gebruik van isolatie kan de vloer inkrimpen en uitzetten zonder barsten of scheuren te vertonen. 

Isolatie voorkomt koudebruggen

Dit soort isolatie wordt voorkomt ook koudebruggen (warmte-isolatie) of geluidsbruggen (geluidsisolatie). Dankzij zijn bewegelijkheid wordt het vaak gebruikt bij vloerverwarming. Dit soort isolatie absorbeert uitzetting en krimp van de vloer. Op deze manier wordt het risico op scheuren of barsten tot een minimum beperkt. Plaats ook soortgelijke isolatie rond balken en kolommen. Hoe zachter de gebruikte isolatie, hoe makkelijker het zich laat installeren. 

Isolatie plaatsen

Besloot je om isolatiebanden te plaatsen? Dat laat je het beste over aan professionals, zoals die van Herzo.nl