Industriele meubels zijn helemaal in, en industriele meubels zelf maken is niet zo ingewikkeld als je misschien denkt. Lees verder als je meer wilt weten over het zelf maken van een industriele tafel, stoel, kast of lamp.

Wat zijn eigenlijk industriele meubels?

Veel mensen gaan tegenwoordig voor een industriele inrichting van hun huis. Dat betekent dat ze in de keuze van vloer- en wandbekleding teruggaan naar de basis. Je ziet in industriele interieurs dan ook vaak betonnen vloeren en metselwerk wanden. Ook de meubels die gebruikt worden zijn basic: ruwe bouwmaterialen, gecombineerd met tweedehands. Termen die je vaak hoort zijn ‘reclaimed’, ‘vintage’ en ‘brocante’. Met de ruwe bouwmaterialen kun je echter ook heel goed industriele meubels zelf maken.

industriele meubels zelf maken

Afbeelding: www.houtkwadraat.nl

Van welke materialen maak je industriele meubels?

Ga je industriele meubels zelf maken, dan is het zaak dat je daar het juiste materiaal voor in huis haalt. Steigerplanken en sloophout zijn onmisbaar, net als stijgerbuizen. Die laatste worden tegenwoordig als bouwsysteem voor meubels verkocht in doe-het-zelfwinkels. In combinatie met steigerplanken maak je er de mooiste industriele tafels en kasten van. Ook voor bijvoorbeeld een kapstok zijn de steigerbuizen heel geschikt.

Sloophout wordt ook vaak gebruikt. De afgebladderde verf en restanten van opschriften geven een vintage look aan een industriele tafel, stoel of kast. Het past in de sobere, uitgeklede stijl van de industriele inrichting.

Je inrichting maak je verder naar eigen keuze af. Als je het lekker vindt om lui op een leren bank te liggen, dan is er niets op tegen om gewoon een leren bank of bankstel in je kamer te zetten. Of je legt een warm vloerkleed op de plek waar je vaak zit. Zo’n persoonlijke touch is eerder een eigenwijze toevoeging als een breuk met de stijl van de inrichting.

Welke accessoires horen bij een industriele inrichting?

Goed, het industriele meubels zelf maken is gelukt, maar wat voor verlichting past er dan in je interieur en wat voor vaas zet je op je industriele tafel? Het mooiste is, als je ook met de accessoires in de industriele of vintage hoek blijft zitten. Je zou bijvoorbeeld oude lampen met metalen kappen kunnen behandelen met betonstructuurverf en bij een kringloopwinkel vazen en andere accessoires uit de jaren ’50 of ’60 kunnen zoeken. Zorg ook voor een zorgvuldig gevulde boekenkast van steigermateriaal, boeken vertellen veel over wie je bent en wat jou interesseert.

Vaak zie je ook dat oude spullen worden hergebruikt en daarbij een heel andere functie krijgen. Denk hierbij aan oude veilingkratten die gestapeld een open kast vormen of een oude bagagedrager van een fiets die in de keuken dienstdoet als handdoekenrek.

De industriele stijl is dus allesbehalve zakelijk en saai, zoals de naam misschien doet vermoeden. Hij ademt juist een warme en persoonlijke sfeer uit. En als je goed uitkijkt en zoekt en je spullen bij de juiste winkel koopt kan het ook nog eens een heel betaalbare manier van woninginrichting zijn. Een stijl die je bovendien overal kunt toepassen, zowel in oude fabrieksgebouwen of kantoorpanden als in een modern rijtjeshuis. Snel aan de slag dus met het bedenken, ontwerpen en tenslotte je industriele meubels zelf maken!