Als doe-het-zelver wil je het juiste gereedschap voor alle klussen die op je pad komen. Wanneer je nieuw gereedschap aanschaft, doe je dat bewust en weloverwogen. Zeker als je veel met je gereedschap werkt, is het belangrijk dat het handig, veilig en betrouwbaar is in gebruik. Professioneel materiaal én van een gevestigd merk werkt dan meestal het beste. Hieronder alles eens op een rijtje waar je aan moet denken voordat je tot de aanschaf van nieuw gereedschap overgaat.

Hoe vaak gebruik je je gereedschap?

Gereedschappen zijn verkrijgbaar van allerlei verschillende merken en dus ook op de markt in allerlei verschillende prijs categorieën. Wanneer je slechts twee keer per jaar je materieel gebruikt, maakt de kwaliteit niet zoveel uit. Gebruik je het veel, dan is het verstandig om te kiezen voor een stuk gereedschap van een gerenommeerd merk. Merken zoals Festool, Makita, DeWalt en Milwaukee staan al jaren bekend als echte kwaliteitsmerken. Koop je gereedschap van een van deze merken, dan weet je zeker dat je hier jarenlang plezier van hebt en dat er een goede garantie op zit. Investeren in goed gereedschap is op de lange termijn verstandig. Het is namelijk een investering waar je jaren plezier van hebt.

Zorg dat het nieuwe gereedschap veilig is

Met gereedschap werken betekent dat je met eventueel gevaarlijk materiaal werkt. Hoe secuur je ook werkt, een ongeluk zit in een klein hoekje. Losschietende onderdelen wil je voorkomen en daarom is goed gereedschap voorzien van een keurmerk. Eén van die keurmerken is GS. Dit staat voor ‘Geprüfte Sicherheit’. Als je dit op een gereedschap of de verpakking ziet staan, dan weet je dat je een goed gereedschap in handen hebt.

CE-keurmerk

Een ander belangrijk keurmerk is de CE. Het betekent dat het gereedschap aan de EG-Veiligheidsrichtlijnen voldoet. VDE en TÜV zijn eveneens keurmerken die de veiligheid van jouw gereedschap waarborgen. Wanneer je gereedschap gaat kopen, kijk dan of het is voorzien van één of meerdere van deze keurmerken. Dan weet je zeker dat het goed gereedschap is. 

Hard staal

De hardheid van het metaal dat is gebruikt in je gereedschap, is belangrijk voor de kwaliteit. Goedkoop gereedschap is vaak gemaakt van zogenaamd ‘zacht metaal’ en draait snel door of gaat makkelijk kapot. Handgereedschap gemaakt van gehard staal heeft hier dus de voorkeur. Om er zeker van te zijn dat je je klusgerei van gehard metaal koopt, kan je letten op de afkorting HSS. Dit is een specifiek keurmerk die de hardheid garandeert. HSS is een afkorting van ‘High Speed Steel’. Het is een hoogkwalitatieve staallegering. HSS is aanzienlijk beter bestand tegen slijtage dan werktuigstaal (WS). op de verpakking van vele gereedschappen kom je HSS tegen. De prijs van HSS-gereedschap ligt hoger dan die van WS-producten maar die verhouding is evenredig aan de kwaliteit en gaat veel langer mee.

Veel informatie op internet te vinden

Wanneer je op internet zoekt op het gereedschap dat je nodig hebt, vind je vele reviews en filmpjes van het betreffende stuk gereedschap. Handig om te kijken hoe het eruit ziet en hoe het in de praktijk werkt. Alle gevestigde merken presenteren hun belangrijkste stukken gereedschappen in duidelijke en aansprekende video’s. Zo zie je op voorhand hoe het materiaal in de praktijk werkt. Voor je gereedschap aanschaft is het dus handig even op internet te kijken. 

Goed materiaal, goede keurmerken. Wanneer je gereedschap gaat kopen, zijn dit belangrijke punten. Maar wat minstens zo belangrijk is, is de wijze waarop je ermee omgaat. Je wilt dat het lekker in de hand ligt. En vooral ook dat je er goed mee kunt werken.