Bij het aanleggen van een nieuw grasperk komt heel wat kijken. De voorbereiding is cruciaal om tot een goed resultaat te komen. Problemen die zich kunnen voordoen zijn bijvoorbeeld een grondstructuur die te vast is, het voedingspeil dat te laag is en de bovenlaag die dichtgeslibd is. Daardoor krijgt men open plekken in het gras, mosvorming, wateroverlast of verdroging. Gaat u zelf een gazon aanleggen? Wij geven u hieronder alvast graag een stappenplan.

stappenplan gazon aanleggen

De bodemstructuur controleren

– Begin met het graven van een gat en ga de bodem bekijken. Als er een harde laag is, moet de grond gebroken worden. Een kleine tuin kunt u omspitten. Doe dit twee steken diep en werk de oude grasmat onder. Bij grote tuinen roept u best de hulp van een kraan in. Deze werkt ook de grasmat onder.

– Als u geen storende harde laag vindt, dan spit u de oude grasmat eenvoudig onder. U kunt ze ook doodspuiten met biologische producten. Daarna freest u de bovenlaag stuk.

– Egaliseer vervolgens de kale oppervlakte door middel van een hark.

Mest toedienen

– Start nu met het toedienen van voedsel. U kunt bemesten met biologische meststoffen die speciaal ontworpen zijn voor gazons. Anderzijds kunt u ook een laag met een dikte van 2 cm compost over de grond uitstrooien. Werk deze in met een hark. Beide methoden werken perfect als bemesting.

– Als de bodem een lage PH heeft en dus te zuur is, voegt u kalk toe. Voor een gazon hebt u een PH nodig tussen 6 en 7. U kunt in een tuincentrum een PH test verkrijgen waarmee u dit opmeet.

– Ga nu de oppervlakte egaliseren. Dit kunt u doen door een plank over de grond te trekken en wat aan te drukken.

gazon aanleggen

Graszoden leggen

– Bekijk het vochtgehalte van de grond. Als u graszoden legt en de grond is te droog, moet u eerst sproeien. Als u zaait, kunt u eerst zaaien en pas dan water toedienen.

– Het leggen van graszoden gebeurt dwars op de richting waarin u kijkt. Leg eerst de buitenrand zodat het stuk al is afgebakend. Voorkom kleine snijstukken, vooral als de lengte kleiner is dan de breedte. Deze gaan namelijk gemakkelijk uitdrogen.

– Als de graszoden er liggen of het gras is gezaaid, geef dan in droge perioden dagelijks water. Indien nodig, doet u dit meerdere malen per dag, zelfs als de zon schijnt.

– Na 7 à 10 dagen kunt u graszoden maaien. Doe dit op 5 cm. Gezaaid gras maait u na 2 à 3 weken, eveneens op 5 cm.

Bron: http://www.tuinengras.nl/graszoden-leggen