Naast een veilige en fijne plek wil je natuurlijk ook dat je huis een gezonde plek is. In een gezond huis kom je beter tot rust en slaap je lekkerder. Hoe maak je van jouw woning een gezonde plek? Lees hier een aantal tips om dit voor elkaar te krijgen.

  1. Zorg voor goede ventilatie

Goede ventilatie is essentieel voor een gezond huis. Door goed te ventileren breng je frisse lucht je huis in en wordt vervuilde lucht afgevoerd. Zet daarom dagelijks een aantal ramen open, dit mag ook op een kiertje. In een goed geventileerd huis leef je gezonder en slaap je lekkerder, twee vliegen in één klap dus.

  1. Kies voor planten in huis

Wist je dat kamerplanten een luchtzuiverende werking hebben en dat je er rustiger van wordt? Genoeg reden om naar het tuincentrum te gaan en een paar mooie kamperplanten uit te zoeken die passen in jouw huis. Kamerplanten zorgen er ook voor dat de luchtvochtigheid in huis op de juiste hoogte blijft, denk bijvoorbeeld aan de lepelplant en de krulvaren.

gezond huis 1 gezond huis 2

https://nl.pinterest.com/pin/370632244314767510/

https://nl.pinterest.com/pin/300826450087201198/

  1. Blijf alert op schimmels

In een te vochtig huis ontstaan al snel schimmels, bijvoorbeeld in de voegen van je badkamer. Dit ziet er niet mooi uit en het kan allergische reacties uitlokken. Heb jij schimmels in huis? Deze kan je laten verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf, maar er zijn ook schoonmaakmiddelen voor verkrijgbaar. Hoe voorkom je schimmels? Je huis goed laten isoleren is hierbij essentieel, zo kan vocht niet opkruipen en je woning in komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vloerisolatie.

  1. Kies een handige vloer

In hoogpolige tapijten verstopt stof zich sneller dan op een houten vloer. Als je gevoelig bent voor huisstofmijt is het dan ook verstandig om te kiezen voor een harde vloer in plaats van een tapijt of vloerbedekking. Een harde vloer is makkelijker stofvrij te houden en stof is hier sneller en beter op te zien.

gezond huis 3 gezond huis 4

https://nl.pinterest.com/pin/339740365617918143/

https://nl.pinterest.com/pin/54606214210374881/

  1. Besteed extra aandacht aan je slaapkamer

We brengen veel tijd door in onze slaapkamer, zo’n 8 uur per dag. Het is dus van belang dat je aan deze ruimte extra aandacht besteedt, dit is beter voor je gezondheid en voor je nachtrust. Hoe minder spullen er in je slaapkamer staan, hoe beter de slaapkamer stofvrij te houden is. Het geldt hier natuurlijk ook dat een harde vloer aan te raden is. Daarnaast is er ook anti-allergeen beddengoed te verkrijgen, dit beddengoed zorgt ervoor dat huisstofmijt zich er minder snel in nestelt. Verder is het belangrijk om je slaapkamer goed te ventileren.

Een gezond huis is van groot belang voor jou en degenen met wie je in huis woont. Het is dus belangrijk dat je hier voldoende aandacht aan besteedt. Met deze tips zorg jij ervoor dat je woning behalve een thuisgevoel, ook een gezond gevoel geeft.