Als je nieuwe gereedschap gaat kopen, dan zijn de opties enorm. Je kunt op goedkope Chinese sites alles vinden, maar het is dan maar afwachten wat en wanneer je het binnen krijgt. Aan de andere kant kun je de aanschaf van nieuw gereedschap zo duur maken als je zelf wil. Natuurlijk wil je hier de balans in hebben: goed gereedschap voor een goede prijs. Nu zijn er sites zoals helpingcherry.nl die werken met schrijvers, testers en wetenschappers om je een zo goed mogelijke beoordeling te geven over de geteste spullen. Hier kun je ook recensies over gereedschap vinden. Uiteraard niet alles, vandaar dat we je hieronder helpen met waar je op moet letten als je gereedschap gaat kopen.

Gereedschap is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. En natuurlijk heb je duur en goedkoop gereedschap. Wanneer je slechts twee keer per jaar het gereedschap gebruikt, maakt de kwaliteit niet zoveel uit. Gebruik je het vaker, dan is het een goed idee dat je kiest voor een stuk gereedschap van een gerenommeerd merk. Merken zoals Festool, Makita, DeWalt en Milwaukee staan al jaren bekend als echte kwaliteitsmerken. Koop je gereedschap van een van deze merken, dan weet je zeker dat je hier jarenlang plezier van hebt. Daarnaast zijn het merken die een goed garantiebeleid bieden, zodat als er iets mis gaat je goed wordt geholpen. Vooral voor een professional is het natuurlijk belangrijk dat je niet te lang zonder bepaald gereedschap zit.

Werk met veilig gereedschap

Hoe secuur je ook werkt met je gereedschap, een ongeluk zit in een klein hoekje. Losschietende onderdelen wil je voorkomen en daarom is goed gereedschap voorzien van een keurmerk. Eén van die keurmerken is GS. Dit staat voor ‘Geprüfte Sicherheit’. Je weet dan dat je een goed stuk gereedschap in handen hebt, waarbij je jezelf en je omgeving beschermt.

De hardheid van het metaal dat is gebruikt in je gereedschap, is belangrijk voor de kwaliteit ervan. Handgereedschap gemaakt van gehard staal geniet daarom de voorkeur. Om er zeker van te zijn dat je je gereedschap van gehard metaal koopt, kan je letten op de afkorting HSS. Dit is een specifiek keurmerk die hardheid garandeert. HSS is een afkorting van ‘High Speed Steel’. Het is een hoogkwalitatieve staallegering. HSS is aanzienlijk beter bestand tegen slijtage dan werktuigstaal (WS). De prijs van HSS-gereedschap ligt uiteraard hoger dan die van WS-producten maar die verhouding is evenredig aan de kwaliteit.

Kijk ook goed naar de handgreep van het stuk gereedschap

Handgrepen van gereedschap bestaan bijna altijd uit metaal, hout of kunststof. Als vakman ben je veel met je gereedschap bezig. Laat goedkoop klusgerei liggen wanneer je tot aanschaf overgaat. Het kan namelijk zijn dat handgrepen van goedkoop gereedschap snel loslaten. Ga voor veilig en kies voor een duurzaam stuk gereedschap.

Goed materiaal, goede keurmerken.

Wanneer je gereedschap gaat kopen, zijn dit belangrijke punten. Maar wat minstens zo belangrijk is, is de wijze waarop je het materiaal zelf hanteert. Je wilt dat het lekker in je hand ligt. En vooral ook dat je er goed mee kunt werken. Dagelijks bruikbaar en geschikt voor diverse klussen. Dat is jouw ideale gereedschap. Neem daarom verschillende soorten van een bepaalde type in je hand en vergelijk zelf wat lekker werkt en goed in je hand ligt en neem dan pas je beslissing.