Elke klus en elk materiaal vereist een ander type boor. Een SDS boor werkt niet in hout en met een houtboor moet je weer niet in beton gaan boren. Dit heeft onder andere te maken met de hardheid van het materiaal met de functie van de specifieke boor. In dit artikel zullen we kort inzoomen op de verschillende soorten boren, onderverdeeld in boren voor de wat hardere materialen, houtboren en de universele boor.

De soorten boren voor de hardere materialen

De metaalboor

Ga je in metaal boren, dan moet je metaal boor kopen. De metaalboor lijkt eigenlijk erg veel op een spiraalvormige houtboor, maar is toch echt anders. De metaalboor is spiraalvormig met een scherpe punt, maar die is niet zo scherp als de spiraalvormige houtboor. Alvorens je gaat boren in een stuk metaal met een metaalboor, kun je het beste eerst een centreerpunt in het metaal slaan, waar je vervolgens de boor in zet en kunt gaan boren. Op die manier gaat de boor niet over het gladde metaal schuiven als je hem aan zet.

De betonboor en steenboor

Waarom we de steenboor en betonboor samen behandelen? Dit komt omdat er weinig verschil is tussen een steenboor en betonboor. Om te beginnen kun je een steen- en betonboor herkennen aan de stompe beitelvormige punt aan het uiteinde van de boor. Hierdoor kan de klopboorfunctie op je boormachine dan ook functioneren als een beitel die het steen of beton weg boort en hakt. 

De houtboor

We hebben het hier over de traditionele houtboor, te herkennen aan de spiraalvorm, dit is de scherpe naaldvormige punt aan het uiteinde van de boor die er voor zorgt dat je gemakkelijk je boor kunt centreren op de plek waar je wilt gaan boren. Gebruik de houtboor alleen om gaten te kunnen boren in verschillende houtsoorten en plaatsoorten. Hierbij kun je denken aan plaatmateriaal als MDF, spaanplaat en hardboard. Een houtboor is verkrijgbaar in de maten van ongeveer 3mm tot en met ongeveer 25mm in doorsnee in verschillende lengtematen. Wanneer je een gat wilt boren in hout met een grotere diameter, zul je gebruik moeten maken van speedboor of gatenboor.

De speedboor

Een speedboor gebruik je als je wat grotere gaten in een houten ondergrond wilt maken die je met een gewone houtboor niet kunt maken. De speedboor wordt vaak gebruikt om gaten te maken waar je vervolgens bijvoorbeeld  elektra kabels doorheen trekt.

Net als een gewone houtboor heeft de speedboor ook een spitse punt aan het uiteinde van de boor waardoor je de boor gemakkelijke kunt centreren op de plek waar je in wilt gaan boren. Speedboren bestaan in de maten van 6mm doorsnee tot en met enkele centimeters doorsnee. Evenals de diameter, varieert ook de lengte van de speedboor. Dit kan variëren van plus minus 100 mm tot en met enkele tientallen van centimeters.

De universele boor

Het woord universele boor zegt het eigenlijk al; dit is een boor die je universeel in kunt zetten voor het boren in verschillende soorten materialen. Hierbij kun je denken aan hout, maar ook aan de hardere materialen zoals metaal, steen en beton. De universele boor is een samensmelting van een aantal eigenschappen van de verschillende soorten boren. Hierdoor kun je stellen dat een universele boor niet meer specifiek is voor een bepaald type materiaal waar je in wilt gaan boren en dus niet altijd even goed werkt. Het beste gebruik je de juiste boor voor het juiste materiaal.