Last van veel vocht in je woning? Dan moet je waarschijnlijk eens gaan informeren naar dampdichte folie. Krijg je je woonkamer in de winter niet warm gestookt? Dan is je muurisolatie waarschijnlijk niet voldoende, maar dit kan ook de isolatie van de vloer zijn, of je ramen, of… zoals je ziet komt er nogal wat kijken bij de isolatie van je huis. Hieronder kun je lezen waarom die isolatie zo belangrijk is.

Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder warmte je verliest langs de vloer, het dak, de vensters en de buitenmuren. Zo wordt het in huis niet alleen minder vochtig, maar je wanden en vloeren zullen minder koud aanvoelen waardoor het in huis warmer zal zijn. Hierdoor hoef je je huis minder te verwarmen, waardoor je een aanzienlijk goedkopere factuur van je energieleverancier krijgt. Misschien kan je zelfs met een kleinere, en dus goedkopere, verwarmingsketel af voor dezelfde te verwarmen oppervlakte.

Besparing

Isoleren kan je heel wat opleveren financieel gezien. Als je minder moet stoken om de woning warm te houden bespaar je natuurlijk geld, echter de investering die je doet in isolatiemaatregelen verhoogd ook het energielabel en daarmee de woningwaarde. Vergelijkbare woningen die met een beter energielabel worden verkocht, leveren gemiddeld 2% meer op. Een geïsoleerde woning levert bij verkoop niet alleen meer op dan een niet geïsoleerde woning, je kunt deze ook vaak makkelijker verkopen. Zeker met de stijgende energielasten in de toekomst zal de woningwaarde alleen maar toenemen. 

Comfort

Isolatie zorgt ervoor dat het fijner wonen is. Het isoleren van je vloer, gevel en dak zorgt ervoor dat de temperatuur beter binnenshuis blijft en waardoor de temperatuur in huis constanter is. Koude voeten, tocht en vocht behoren in een goed geïsoleerde woning tot het verleden. Zo gaat de temperatuur van de vloer een aantal graden omhoog na het doorvoeren van vloerisolatie. Een ander bijkomend voordeel is dat isolatie in de gevel of dak buitengeluiden absorbeert. Zo wordt je woning niet alleen warmer maar ook stiller, ook weer een extra comfort. 

Gezondheid

Vocht in wanden en kruipruimtes van de woning vormen een risico voor de gezondheid van bewoners. Hierdoor kunnen namelijk schimmels en huisstofmijten ontstaan. Laatstgenoemde beestjes zorgen ervoor dat de allergische stoffen (allergenen) verspreid worden. Is de woning niet geïsoleerd, dan bestaat de kans dat de warme binnenlucht gaat condenseren. Het gevolg?  Vochtige wanden. Met isolatie worden de wanden warmer. Dit positieve effect voorkomt dat de warme lucht in de woning gaat condenseren. Toch kan ook isolatie vochtproblemen opleveren. Daarom is het belangrijk dat je je laat adviseren door een erkend isolatiebedrijf. Zij zullen jouw huis opmeten, controleren en weten heel goed wanneer er wel en niet geïsoleerd kan worden.

Milieu

Duurzaamheid is tegenwoordig erg belangrijk. Eindelijk zijn we ons bewust van de footprints die we achterlaten. Zorgvuldig hiermee omgaan is van levensbelang. Door te investeren in energiebesparing lever je een zeer belangrijke bijdrage aan het leefmilieu. Niet alleen nu, maar ook voor de toekomstige generatie. We stoken in Nederland alleen al een enorme hoeveelheid gas die we eigenlijk niet nodig hebben omdat een hoop verloren gaat door een slechte isolatie. Dit heeft nadelige effecten op bovenstaande punten (energierekening, comfort en gezondheid) maar dus ook op het milieu. Voordeel van het feit dat duurzaamheid tegenwoordig zo belangrijk is, is dat er tal van subsidies zijn waar je aanspraak op kunt maken als je je huis beter gaat isoleren. Kijk hier goed naar, want het kan per gemeente verschillen.