Valbeveiliging is een onmisbaar gegeven in de bouw en tevens ook verplicht bij het werken op hoogte vanaf 2,5m of hoger. Aanschaf van Engelbert-Strauss valbescherming kan gemakkelijk online en je voorkomt zo gemakkelijk mogelijke ongevallen op de werkvloer.

Collectieve valbescherming

Zoals eerder benoemd is het gebruik van valbescherming verplicht vanaf werkzaamheden die vanaf 2,5m of hoger worden uitgevoerd. Zodra er echter omstandigheden zijn die ervoor zorgen dat het risico op vallen vergroot wordt, dan moet ook hier van valbeveiliging gebruik gemaakt worden. Hieronder kan het vallen in het water of uitstekende objecten worden verstaan. Hierbij moet de valbescherming alle medewerkers kunnen beschermen. In zo een geval wordt gesproken van collectieve valbescherming. Een voorbeeld hiervan zijn rolsteigers met leuningen. Er zijn echter meerdere voorbeelden van collectieve valbescherming. Zodra alle medewerkers tot de borst beschermd worden, wordt er gesproken van valbescherming.

Persoonlijke valbescherming

Indien de valbescherming niet voldoende kan beschermen, is persoonlijke valbescherming verplicht. Er zijn verschillende organisaties zoals de Praxis, Karwei of Engelbert-Strauss waarbij persoonlijke valbescherming aangeschaft kan worden. Hierbij wordt een vanglijn en een valdemper bevestigd aan de werknemer en het andere uiteinde aan bijvoorbeeld het dak. Dit wordt het ankerpunt genoemd. Het is belangrijk dat dit ankerpunt zich boven de werknemer bevindt. De werknemer wordt door middel van connectors met het ankerpunt verbonden.

valbeveiliging

Bron: www.engelbert-strauss.nl

Reddingswerkzaamheden

Bij noodsituaties waarin een werknemer gevallen is en zich in een vervelende situatie bevindt, is het gebruik van een reddingsysteem nodig. Dit systeem moet ervoor zorgen dat de persoon binnen korte tijd weer veilig op zijn voeten staat. Hiervoor moet iemand aanwezig zijn op de werkplaats die in staat is het systeem te bedienen. Hiervoor moet deze persoon een speciale training gevolgd hebben. Deze training zorgt ervoor dat verschillende noodsituaties snel herkend kunnen worden en er vervolgens snel en veilig gereageerd kan worden.