Vochtproblemen zijn een uitdaging voor elk gebouw, maar vooral in je eigen huis is het een situatie die je wilt vermijden. Gelukkig zijn er manieren om vocht in huis tegen te gaan, zoals je gevel impregneren!

Het impregneren van een gevel is een delicate klus die je tot voor kort het beste overliet aan een vakman, tegenwoordig is het door producten als oppercon ook zelf te doen. Maar wat zijn de voordelen van het impregneren van de gevel, waarom zou je dit toch beter door een professional laten doen en wat kun je qua prijs verwachten? Dergelijke vragen worden beantwoord in onderstaand artikel!

Wat is gevelimpregnatie?

Een muur impregneren houdt in dat er een stof op de muur of gevel wordt gebracht die de doorgang van vocht verhindert. De gebruikte stof wordt ook wel impregneren genoemd en is altijd een waterafstotende stof. De voordelen van het impregneren van een gevel zijn verstrekkend. Veel mensen hebben vragen over het proces, het waarom en de prijs van impregneren en daar kan deze blog je bij helpen!

Waarom is het zo’n goed idee om je gevel te impregneren?

Het impregneren van een gevel heeft verschillende voordelen en functies. Een daarvan is dat het de muur vochtafstotend maakt, zodat je geen vochtproblemen meer in huis hebt. De oorzaken van vocht in huis kunnen divers zijn:

– Vocht dat uit de grond opstijgt

– Vocht van buitenaf

Impregneren helpt echter alleen in het laatste geval en dat komt doordat het impregneermiddel diep in het behandelde materiaal doordringt. Dit kan steen zijn, maar ook hout. Daarnaast dicht het middel ook de poriën van het materiaal af, die er van nature in zitten. Zo kan vocht niet naar binnen dringen! Wanneer je last hebt van vocht dat uit de grond opstijgt is het wellicht verstandig eens te kijken naar goede kruipruimte isolatie

De functies van impregneren zijn:

– De muur wordt waterafstotend

– De muur wordt schimmelwerend

– De muur zelf is waterafstotend

– De buitenmuren zijn beter bestand tegen brand doordat het impregneermiddel een brandvertragende stof bevat

– De muren zijn beter beschermd tegen zure regen

– Dankzij de extra laag op de muur zal deze beter beschermd zijn tegen graffiti.

– De kans op schade door vorst in de woning is een stuk kleiner

Redenen genoeg dus om jouw gevel te laten impregneren of dit zelf te doen.