Wanneer je verbouwplannen hebt voor je huis, wil dat natuurlijk niet altijd zeggen dat je zelf voldoende geld bij elkaar gespaard hebt om de hele verbouwing te kunnen bekostigen. Gelukkig is het mogelijk om een lening af te sluiten om je plannen te realiseren. Maar welke leenvorm past het beste bij jouw verbouwingsplannen, een persoonlijke lening of een doorlopend krediet? We bespreken de voordelen en nadelen van beide.

Persoonlijke lening

Wanneer je een persoonlijke lening afsluit, stel je een bedrag vast dat je leent tegen een bepaald rentepercentage en spreek je een looptijd waarbinnen je dat bedrag met rente terugbetaalt. Je betaalt een vaste rente die niet meer bijgesteld wordt en ontvangt het gehele bedrag in één keer. De rente voor een persoonlijke lening is aftrekbaar als de lening wordt gebruikt voor je eigen woning. Dat komt natuurlijk goed uit bij een verbouwing aan je woning. Een persoonlijke lening is vooral handig als je een duidelijk budget hebt voor je verbouwing en dus vrij goed kunt inschatten hoe veel geld je ervoor nodig hebt. Je weet dan ook precies waar je aan toe bent. Het risico bestaat wel dat je bij meevallers te veel leent en dus rente betaalt over een deel dat je eigenlijk niet nodig had en bij tegenvallers geld tekort kunt komen.

Doorlopend krediet

Een andere optie voor de financiering van je verbouwing is het afsluiten van een doorlopend krediet. Je spreekt dan met een kredietverstrekker een bedrag af dat je maximaal mag opnemen en de periode waarbinnen je (een deel van) dat krediet mag opnemen. Dit is een praktische leenvorm wanneer je niet zeker weet hoeveel kosten je gaat maken. Zo hoef je in principe geen geld tekort te komen tijdens je verbouwing bij eventuele tegenvallers. Een bijkomend voordeel is namelijk dat je niet al het geld hoeft op te nemen en dus ook geen rente betaalt over het deel dat je niet opneemt. Wel is het vaak zo dat je bij een doorlopend krediet met een variabele rente te maken kunt krijgen, want inhoudt dat de rente tussentijds dus ook kan stijgen. Deze rente is doorgaans ook hoger dan bij een persoonlijke lening. Qua aflossing betaal je elke maand een vast percentage van de kredietlimiet, totdat je het opgenomen bedrag met rente hebt terugbetaald. Hoe lager dat percentage is, hoe langer het duurt voordat je hebt afbetaald en hoe meer rente je dus betaalt over de lening.

Wat het beste bij jou en jouw verbouwingsplannen past, moet je natuurlijk zelf bepalen. Beide leenvormen hebben zo hun voordelen en nadelen. In ieder geval geldt voor allebei dat geld lenen geld kost!