Wonen in een Tiny House wordt steeds populairder. Het is een goede manier om je woonlasten drastisch te verlagen én je kan ‘m zelf bouwen! Benieuwd hoe je zo’n project aanpakt? Lees dan snel verder, want wij zetten alles op een rijtje dat je écht moet weten! 

Niet alleen mensen die de minimalistische leefstijl nastreven of graag rondreizen hebben interesse in een Tiny House. Met de alsmaar groeiende woningmarkt op het oog is het een handige uitkomst voor starters en eigenlijk iedereen die graag minder wil betalen voor onderdak en meer wil leven. Heb jij besloten om voor een Tiny House te gaan? Lees dan snel verder, want wij vertellen je waar je allemaal op moet letten!

alles over tiny houses

Keuzes, keuzes, keuzes

Nu je eenmaal heeft besloten dat je in een Tiny House wil wonen, staan er nog een heleboel meer keuzes op je te wachten. De ene Tiny House is de andere namelijk niet. Wil je:

  • Zelf bouwen
  • Professionele hulp inschakelen tijdens het bouwen
  • Een kant-en-klaar bouwpakket kopen
  • Wielen of geen wielen

Deze keuzes zijn belangrijk voor het vervolg en de kosten van je project. De voordelen van het (deels) uit handen geven van de bouw is natuurlijk dat het je weinig moeite kost én je waarschijnlijk snel jouw nieuwe huisje kunt intreden. Vooral een kant-en-klaar bouwpakket kan in een mum van tijd geïnstalleerd worden. Anderzijds zijn de kosten waarschijnlijk wel (een stuk) hoger dan wanneer je zelf aan de slag gaat. Voor je volgende stappen onderneemt, is het belangrijk om goed uit te zoeken wat je verwacht van dit project. Dan is het geen overbodige luxe om goed in kaart te brengen wat er komt kijken bij het bouwen van een Tiny House. Bijvoorbeeld door het boek Bouw je eigen Tiny House van Jan-Willem van der Male Noortje Veerman te lezen. 

Laat je inspireren

Als je eenmaal de eerste keuzes hebt gemaakt, is het tijd om te gaan fantaseren over het eindresultaat. Voor er überhaupt een hamer aan dit project te pas komt, moet er namelijk eerst een ontwerp liggen. Mocht dit binnen je expertise liggen, dan kan je dit zelf maken. Als je dat toch te lastig vindt, kun je het ontwerp met behulp van en architect maken. Hoe dan ook is dit hét moment om je te laten inspireren door iedereen die je al voor is gegaan. Zoek je suf op Pinterest en bekijk filmpjes op YouTube. Bijvoorbeeld deze timelapse over het maken van een Tiny House van begin tot eind. 

tiny house

Wet- en regelgeving

Het bouwen van een Tiny House kan zowel fysiek als administratie een intensief klusje zijn. Het is namelijk niet toegestaan om zomaar overal een Tiny House te bouwen. Net als bij gewone huizen krijg je te maken met wet- en regelgeving te maken. Zo zijn er eisen omtrent isolatie en de afmetingen van verschillende ruimtes waar jouw nieuwe woning aan moet voldoen. Daarnaast speelt ook de gemeente een rol bij het verschaffen van een bouwvergunning voor jouw nieuwe project. In Nederland kan je niet zomaar een Tiny House parkeren, maar moet je de grond waarop het staat huren of kopen. Daarvoor komt de keuze voor wielen of geen wielen weer om de hoek kijken. De regels voor permanent verblijf zijn namelijk weer anders dan tijdelijk verblijf. Met wielen heb je de vrijheid om rond te reizen met jouw woning en op verschillende plekken te verblijven. Deze tijdelijke plekken zijn soms goedkoper en op korte termijn beschikbaar. Daarentegen is het alleen mogelijk om een hypotheek te krijgen voor een permanent verblijf, dus een Tiny House zonder wielen. Een heleboel om rekening mee te houden dus. Kortom, eerst alles regelen voor er geklust wordt! 

zelf tiny house bouwen

Rome is niet in één dag gebouwd, dus jouw Tiny House ook niet. Er is een hoop om over na te denken en te regelen, maar we kunnen je verzekeren dat een Tiny House bouwen écht haalbaar is. Met een goede dosis motivatie kom je al een heel eind!