Groene sedum daken zien er geweldig uit, zijn energiezuinig en milieuvriendelijk. Groene daken zijn bedekt met planten en vegetatie, wat elk gebouw een aantal grote voordelen biedt. Aangezien steeds meer mensen op zoek gaan naar duurzame oplossingen in en rond het huis, is het de hoogste tijd dat we kijken naar de voordelen van een groendak en of de kosten sedumdak per m2 de moeite waard zijn. Een sedumdak kan zeker bijdragen aan het verduurzamen van je woonomgeving, lees dus snel verder. 

Verbeter het drainagesysteem

Duurzame afwatering is een belangrijk onderdeel van elk gebouw, als een manier om overstromingen bij overmatige regenval tegen te gaan. Van oudsher is er het netwerk van leidingen die op het riool zijn aangesloten, om het water onder controle te houden. Door de toenemende stedelijke ontwikkeling stroomt echter maar liefst 75% van het water naar stedelijke gebieden.

De opwarming van de aarde helpt hier ook niet bij en het risico op overstromingen neemt toe, zoals we vorig jaar nog zagen in Limburg. Om deze dreiging tegen te gaan, zijn groene daken een geweldige optie. Water wordt opgeslagen in planten en substraat, voordat het op natuurlijke wijze weer aan het milieu wordt afgegeven.

Verleng de levensduur van het dak

Een dak wordt voortdurend aangevallen door de elementen en heeft het hele jaar door veel te verduren. Niet alleen moet een dak voldoende bestand zijn tegen wind en regen, maar ook tegen ultraviolet licht en wisselende temperaturen. Als zodanig is het gebruikelijk dat zowel huiseigenaren als bedrijven een alternatieve optie voor het dak overwegen.

Groene daken bieden deze mogelijkheid en hebben bewezen de levensverwachting van een dak te verdubbelen of zelfs te verdrievoudigen. De barrière van groen helpt het waterdichte membraan eronder te beschermen en zorgt ervoor dat het dak tientallen jaren goed blijft.

Verbetering van de thermische prestaties

Een van de meest gunstige voordelen van een groendak is ongetwijfeld de thermische prestatie en het is verbazingwekkend hoeveel verschil dit kan maken. Een van de grootste problemen waarmee een typisch dak wordt geconfronteerd, is slechte isolatie, wat leidt tot aanzienlijk warmteverlies in de winter en broeierige omstandigheden in de zomermaanden.

Dat verandert allemaal met behulp van een groendak. Door een groendak te implementeren, kun je ervoor zorgen dat je de energie-efficiëntie verbetert en ook het gebruik van airconditioning beperkt. Planten absorberen de energie van de zon en verlagen zo de temperatuur van het dak in de zomer, terwijl ze de thermische efficiëntie in de koudere winter helpen door de warmte binnen vast te houden!