Wat scherpe messen en goede pannen zijn voor een kok, zijn goed gereedschap voor de doe-het-zelver. Om goede resultaten in de doe-het-zelf sector te bereiken, is het belangrijk om over hoogwaardig gereedschap te beschikken. Maar gereedschap is niet altijd goedkoop! Daarom stellen veel beginners zich de vraag: Wat zijn de belangrijkste hulpmiddelen voor een toekomstige doe-het-zelver?

DE 10 BELANGRIJKSTE GEREEDSCHAPPEN

1. Hamer

De hamer is het symbool voor de ambachtsman. Daarom hoort het in elke gereedschapskist thuis. Een hamer kan niet alleen worden gebruikt om spijkers in de muur te slaan, maar is ook relatief vaak nodig voor montage, beitelwerk of als eindversterker.

2. schroevendraaier

Schroevendraaiers, ook wel schroevendraaiers genoemd, zijn gereedschappen die veel gebruikt worden. Overal in onze huizen en apparaten zijn schroeven te vinden, die voor reparaties weer moeten worden losgedraaid en vastgezet. Een goede gereedschapskoffer bevat daarom kruis-, sleuf- en Torx-schroevendraaiers in verschillende maten.

3. Rolmaat

Een rolmaat mag in geen enkele werkplaats ontbreken, want er is altijd wel iets te meten. Van het boren, tot de houten lat, tot het bestellen van materiaal – overal zijn exacte afmetingen nodig om efficiënt te kunnen werken. Daarom heeft iedere ambachtsman altijd een meetstok of in ieder geval een rolmaat bij de hand als hij aan het werk is.

4. moersleutel

De tegenhanger van de schroevendraaiers zijn de moersleutels. Want net als bij schroeven zijn er ook veel moeren die losgemaakt moeten worden. Daarom mag een set moersleutels of ringsleutels niet ontbreken in het basisassortiment. Als alternatief kan een compacte set dopsleutels worden overwogen.

5. tangen

Tangen zijn vooral nodig in de elektronica- en sanitaire sector. Daarom moet een pijp tang, zijknip tang, lange neus tang en een combinatietang deel uitmaken van het gereedschap. Daarnaast krijgt u een tang voor spijkers, en u bent goed uitgerust met een tang!

6. zaag

Een doe-het-zelver werkt meestal veel met hout, omdat het materiaal natuurlijk, goedkoop, gemakkelijk te bewerken en toch stabiel is. Er zijn veel verschillende zagen op de markt – afgezien van talloze handzagen. In de loop van de tijd zal een doe-het-zelver het waarschijnlijk niet meer redden met één enkele zaag. Maar met een decoupeerzaag en een afkort- en verstekzaag is het meeste zaagwerk al goed afgedekt.

7. boormachine

De boormachine is waarschijnlijk het meest verkochte elektrische gereedschap in de doe-het-zelf sector. En terecht! Er is altijd een boor nodig; of het nu gaat om houtbewerking, metaalbewerking of bouw. Er zijn veel banen waar een boormachine nodig is. 

8. Accu-schroevendraaier

De accuschroevendraaier is het kleine broertje van de boormachine. Maar het is minstens zo vaak nodig en mag daarom niet ontbreken in het assortiment. Een goede accuschroevendraaier is niet alleen een hulpmiddel voor het schroeven, maar ook voor het boren van kleine gaatjes.

9. Haakseslijper

Dankzij de vele opzetstukken en schijven die met een haakse slijper kunnen worden gebruikt, is dit gereedschap een echte allrounder. Met een haakse slijper kan materiaal worden gesneden, geschuurd of verwijderd; en dat voor steen, metaal en hout!

10. slijpmachine

Voor de renovatie van houten oppervlakken wordt een schuurmachine gebruikt. Van het raam tot aan het tuinhek heeft iedereen thuis hout als materiaal gebruikt. En het moet worden onderhouden en geschilderd. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe verflaag goed blijft zitten, moet de oude grondig worden geschuurd. Hier hebben de schuurmachines hun toepassing!

CONCLUSIE

Met onze 10 belangrijkste hulpmiddelen voor doe-het-zelvers die hierboven zijn opgesomd, kunt u thuis veel doen. Maar zoals bij elke hobby groeien de eisen die aan gereedschap en apparatuur worden gesteld natuurlijk met de jaren. Maar als het gaat om het uitbreiden van het assortiment gereedschappen, is het belangrijkst in welke richting je je wilt specialiseren.