Zonnepanelen zijn natuurlijk als item helemaal hot in Nederland, al jarenlang. Zonnepanelen hebben veel voordelen te bieden. Bekende pluspunten zijn natuurlijk de grote energiebesparing die de panelen opleveren, maar ook de lage CO2-uitstoot vergeleken met heet gebruik van conventionele energiebronnen. Nog een andere pre is dat zonnepanelen kopen en deze zelf leggen een fluitje van een cent is. Zelf de panelen regelen en op het dak leggen is gemakkelijker dan veel mensen denken. Hoe je dit slim en tactisch aanpakt, lees je in het onderstaande blog.

Stap 1: Bereid je goed voor

De eerste stap is het zoeken van een goede leverancier en betrouwbaar merk zonnepanelen om aan te schaffen. Vraag hiervoor meerdere offertes op. Natuurlijk moet je goed in beeld hebben hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, afgestemd op het beschikbare dakoppervlakte en het door jou gewenste rendement van de panelen. Voor het berekenen van de opbrengst van jouw panelen, kun je gebruik maken van een online rekenmodel. Qua kosten kun je uitgaan van de volgende gemiddelde prijzen voor standaard zonnepanelen (dus zonder montagekosten). Drie panelen op het dak leggen met een opbrengst van 750 Wp kost je gemiddeld zo’n 900-100 euro. Voor 12 panelen met een opbrengst in Wattpiek van 3000 Wp ben je doorgaans 3200 tot 3400 euro kwijt, terwijl 20 panelen van 5000 Wp gemiddeld rond de 5000 euro kosten. Deze bedragen zijn zonder montagekosten. Kies je ervoor om deze panelen zelf te leggen, dan spaar je hiermee afhankelijk van het aantal panelen al snel 350 tot wel 1000 euro uit. Dat is natuurlijk mooi meegenomen!

Stap 2: het monteren van de panelen op het dak

Het naar boven tillen en op de juiste hoogte en onder de juiste hellingsgraad monteren van de zonnepanelen, is een klus die je het beste met twee of drie personen kunt uitvoeren. Zo voorkom je ongelukken en kun je aanzienlijk sneller te werk gaan. Plaats de zonnepanelen volgens de handleiding en het bouwplan op het dak en zorg voor een stevige en betrouwbare ophangconstructie. Hoe je dit precies aanpakt, staat omschreven in de handleiding die je bij de aangekochte zonnepanelen krijgt. Maar ook zijn er online voldoende instructievideo’s te vinden die precies laten zien hoe je dit project goed en doordacht aanpakt!

Stap 3: het aansluiten van de bekabeling van de panelen

Als de zonnepanelen goed en strak op hun plek liggen, moet ten slotte de bekabeling goed worden aangesloten. Let op dat er een dakdoorvoer moet komen richting de omvormer en dat ook een correcte aansluiting op de stroom- cq. groepenkast belangrijk is. Raadpleeg hiervoor de instructies die met de panelen meegeleverd zijn en verzeker je ervan dat alles veilig gebeurt, zodat er geen brandgevaar is.