Het onderhoud van de woning is een van de belangrijkste factoren bij het creëren van een gezellige en duurzame leefomgeving. Toch onderschatten veel mensen wat er zoal bij onderhoud komt kijken, of dat nu gaat om een particuliere woning of een bedrijfspand. Er bestaan gelukkig heel wat verschillende manieren om het beste uit je onderhoud te halen – en gebruik maken van een onderhoudskalender is daar één van.

Wat houdt zo’n onderhoudskalender per seizoen nu precies in, en waarom is het zo’n handig hulpmiddel? Beide vragen verdienen een duidelijk antwoord als je er het beste van wil maken!

Onderhoudsklussen per seizoen

De beste manier om het onderhoud van een woning of pand een niveau hoger te tillen, is door onderhoudsklussen per seizoen in te delen. Op die manier krijg je niet enkel een duidelijk overzicht van de opdrachten die nog gedaan moeten worden, maar wordt het ook effectief eenvoudiger om die te doen.

Een onderhoudskalender per seizoen houdt in dat je voor een jaar vastlegt welke onderhoudswerken gedaan worden in welke periode van het jaar.

1. Onderhoudsklussen in het voorjaar

Het voorjaar is de tijd van het jaar wanneer alles tot bloei komt, en het is dan ook belangrijk steeds meer aandacht te besteden aan de buitenzijde van de woning. Het onderhouden van het gazon, eventuele bloemen en planten en het in topvorm houden van het terras zijn enkele taken die best nu worden gedaan.

Natuurlijk moet er wel nog altijd rekening worden gehouden met eventuele koele temperaturen. Ook zal het niet altijd mogelijk zijn om in de tuin te vertoeven, aangezien het weer best wel nog koud en regenachtig kan zijn!

2. Onderhoudsklussen in de zomer

Onderhoudswerken in de zomer omvatten dan weer nog meer buitenwerken, zoals het schoonmaken van de ramen, het afwerken van de tuin en het terras en eventueel het schoonmaken van het zwembad of de vijver. Tijdens de warmere periode van het jaar worden deze immers vaak gebruikt, en het is dan ook van belang dat ze in goede conditie verkeren.

Ook van belang is dat tijdens de zomer wordt gekeken naar de ventilatie in de woning, en of deze nog naar behoren werkt. Als de temperaturen echt hoog komen te liggen, dan is een goede verluchting immers essentieel!

3. Onderhoudsklussen in de herfst

De herfst kenmerkt zich door vallende bladeren, guur weer en dus ook een steeds kleinere wordend belang van de tuin bij het creëren van comfort in de woning. Het is aangeraden om tijdens deze periode meer aandacht te besteden aan de binnenkant van het pand. Het onderhoud van de verwarming, een goede isolatie in de woning en eventueel de open haard is belangrijk, zodat de woning goed beschermd is tegen de koudere temperaturen.

4. Onderhoudsklussen in de winter

De winter is dan weer de periode wanneer verwarming, isolatie en het afwerken en onderhouden van gerelateerde voorzieningen belangrijk is. Ook is het de moeite waard om eventueel de boiler te laten vernieuwen of onderhouden, zodat je bij erg lage temperaturen altijd warm water hebt.

Een ander belangrijk aspect is het onderhoud van het dak, dat tijdens hevige neerslag en wind toch wel wat te verduren krijgt. Het is dan ook aangeraden om dit nog voor de winter te laten renoveren of te onderhouden, zodat het bestand is tegen koud en gevaarlijk weer!