Als je een nieuw huis hebt gekocht is natuurlijk een van de eerste dingen die je doet het vervangen van alle cilindersloten. Dit om ervoor te zorgen dat niemand anders dan jij, en de mensen die jij kiest, een sleutel van je huis hebben. Dit zorgt niet alleen voor een goede nachtrust, maar je sluit ook echt aal risico’s uit. Er zijn echter wel wat dingen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuw slot. Lees daarom verder voor tips om het beste cilinderslot voor jouw deuren te kopen.

De lengte van een cilinderslot

Het eerste waar je naar moet kijken bij het aanschaffen van een cilinderslot is de lengte ervan. Die verschillen namelijk, omdat de ene deur dikker of dunner is dan de andere. Meet dus alvorens je een cilinderslot wil gaan aanschaffen de dikte van je deur op. Je kunt met die maat iemand in de desbetreffende winkel aanspreken om te kijken welke dikte je cilinderslot moet zijn. Wil je het slot liever online bestellen? Op Youtube vind je veel instructie videos om de juiste dikte van het slot bij een bepaalde dikte van de deur te bepalen.

Kies voor kwaliteit

Zoals met alles zijn er ook bij cilindersloten veel verschillende kwaliteiten. In Nederland werken we voor bijna alle producten met keurmerken, zo ook voor cilindersloten. Koop nooit een slot zonder keurmerk, niet alleen zijn die dus niet goed bevonden, mocht er bij je worden ingebroken, dan kan de verzekering ervoor kiezen om niets uit te betalen, omdat je onveilige sloten hebt. Het beste kun je een cilinderslot kiezen met een zogenaamd SKG keurmerk. Deze hebben een bescherming tegen boren en zijn erg moeilijk open te krijgen, zonder sleutel uiteraard. Er is een zogenaamd twee sterren SKG keurmerk en een drie sterren SKG keurmerk, waarbij de laatstgenoemde de veiligste en beste is… maar ook de duurdere. Echter raden we ja aan om voor de veiligheid van je huis niet al te veel op de centen te letten. Cilindersloten gaan een leven mee. dus daar hoef je niet op te bezuinigen.

Verschillende typen cilindersloten

Dan zijn er nog verschillende soorten cilindersloten waar je rekening mee moet houden. De meest voorkomende is het slot met de dubbele cilinder. Hierbij zit er aan beide kanten van de deur een sleutelgat en hiermee kun je de deur aan zowel de binnen- als aan de buitenkant op slot doen. Er zijn ook sloten met een halve cilinder, deze hebben maar aan één kant een sleutelgat. Deze wordt gebruikt bij bijvoorbeeld kasten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een gymzaal waar de spullen in een kast worden bewaard die alleen vanaf de buitenkant op slot hoeft te kunnen. Een derde optie voor een cilinderslot is de zogenaamde knopcilinder. Hierbij zit aan één kant een sleutelgat en aan de andere kant een draaiknop. Dit zijn sloten die we vooral vroeger veel in hotels en pensions zagen.

Aantal sleutels

Het laatste waar je rekening mee moet houden is het aantal sleutels die je nodig hebt. Uiteraard hoeft dit niet de keuze van het cilinderslot te bepalen, sleutels kun je overal bij laten maken. Belangrijker is het om dus te letten op de lengte van het cilinderslot, de kwaliteit en het type. Zo lang je dit in je achterhoofd houdt, kan het niet mis gaan met de aanschaf van een nieuw cilinderslot.