Klaar om je tochtige oude ramen te vervangen door nieuwe energiezuinige? Hieronder laten we je de gemakkelijkste manier zien om oude ramen eruit te halen en nieuwe erin te plaatsen. Daarbij geven we je allerlei tips en alternatieven, bijvoorbeeld hoe je glaslatten spijkeren moet en hoe je de buitenbekleding en gevelbeplating niet kunt  verstoren om dit te doen. 

Elk type vervangend raam moet in een stevig, rotvrij venster worden geïnstalleerd. Inspecteer het oude raamkozijn zorgvuldig op tekenen van waterschade. Besteed bijzondere aandacht aan de dorpel. Onderzoek met een schroevendraaier om verborgen zachte plekken bloot te leggen. Normale blootstelling aan regen en sneeuw zorgt er vaak voor dat de blootgestelde delen van slecht onderhouden vensterbanken of de onderste delen gaan rotten. Een ervaren timmerman kan deze stukken meestal repareren met stukken nieuw hout of je kunt een epoxy reparatieset gebruiken. Rot langs de boven- of binnenkant van ramen, inclusief de raamstijl, is moeilijker te repareren en duidt vaak op een groter probleem. 

Hoe te meten voor vervangende ramen

Je kunt ramen in slechts een paar uur per stuk vervangen, of dat nu in de slaapkamer of woonkamer is. Je moet eerst uiteraard wel nauwkeurige metingen nemen om de nieuwe ramen te bestellen. Het is eenvoudig om de breedte en hoogte te meten zodra je de houten bekleding verwijdert. Maar veel doe-het-zelvers maken de fout geen nauwkeurige dieptemeting te maken. Als het raamkozijn niet gelijk met de muur zit, moet je het raamkozijn schaven en schuren of de stijl diepte verdikken met strips. Dat maakt van een relatief makkelijke klus een hele dag taak. Neem dus de tijd en gebruik een liniaal om de juiste diepte te meten.

Meet de breedte tussen de zijstijlen bovenaan, in het midden en onderaan en noteer de kleinste meting. Meet helemaal tot aan de stijl, niet de blindstop of afsteekstop. Meet nu de hoogte van de bovenstijl tot de dorpel. Meet beide zijden en het midden en noteer de kleinste meting. Bepaal ten slotte de dorpelhoek en specificeer deze wanneer je een raam bestelt om ervoor te zorgen dat de stijl voeringen strak tegen de dorpel aankomen.

Het doel is om een ​​raam te kopen dat precies in die opening past. Als je dat niet doet, moet je de opening kleiner maken, of erger nog, de opening vergroten om in het nieuwe venster te passen. En dat betekent ook het opnieuw bewerken van alle buitenbekleding, gevelbeplating en binnenmuur oppervlakken. Neem al deze metingen mee als je een nieuw raam gaat kopen en weet dat je afwijkende afmetingen op maat kunt bestellen.

Zowel het raam als het vervangende inzetstuk van hout of vinyl worden in de bestaande raamstijl gemonteerd. Vervangende inzetstukken van hout of vinyl zijn op zichzelf staande eenheden met hun eigen stijl en vleugel en kunnen daarom in bijna elk type raamstijl worden geschoven. Ze zijn verkrijgbaar als dubbel hangend, schuivend of openslaand raam.

Voor een onderhoudsvrij kozijn dat niet hoeft te worden geverfd of gebeitst, kun je kunststof overwegen. Sommige bedrijven maken deze tegenwoordig met een gesimuleerde houtnerf die niet meer van het echte werk zijn te onderscheiden. Vraag jouw raamdealer echter om hulp bij het meten. Winkelen voor vervangende ramen is een beetje lastiger dan het kopen van raamkits, omdat de kwaliteit van de ramen enorm varieert en veel alleen beschikbaar zijn voor aannemers. Zorg ervoor dat je een echt werkend model van het raam inspecteert en bedient voordat je het bestelt!