Kom je opbergruimte tekort in je tuin? Ben je het beu om na een regenachtige nacht op een nat zadel te moeten gaan zitten en staat die barbecue ook gruwelijk in de weg? Misschien is het dan verstandig om wat extra opbergruimte te creëren en moet je er eens over na denken om zelf een schuur te bouwen. 

Zo’n houten schuur bouwen hoeft niet veel voor te stellen, op internet kun je, naast enorm veel inspiratie, ook veel bouwtekeningen vinden. Uiteraard zijn er nog genoeg zaken waar je aan moet denken, dus wij helpen je op weg.

Grootte van je schuur

Bedenk goed waar je de schuur voor gaat gebruiken en hoe groot de oppervlakte dus moet worden. Is het puur voor je gereedschap, of moet je er een aantal fietsen, of misschien wel een motor, in kwijt? Het is zonde om een loze ruimte in je schuur te hebben, omdat je daar je tuin voor hebt opgeofferd. Om de grootte van je schuur te bepalen moet je dus goed nadenken wat je erin kwijt wil en hoeveel tuin je hiervoor wil opofferen.

zelf een houten schuur bouwen

Waar komt de schuur te staan?

Vaak is het handig om op ruitjespapier je tuin te tekenen en daar de schuur op in te tekenen. Je ziet dan direct of er vreemde ruimtes ontstaan. Houdt bij de plaatsing ook rekening met de zon en zorg dat de schuur niet op de plek staat waar je de meeste zonne-uren hebt in de tuin

Goed ontwerp

Bij een schuur bouwen is het natuurlijk ook belangrijk dat je een goed ontwerp kiest of maakt. Omdat de meeste mensen een rechthoekige schuur hebben wil dat niet  zeggen dat dat voor jouw tuin ook de beste optie is. Maak een gedegen plan waarbij het ontwerp centraal staat.

Materiaal

Gebruik voor de bouw van de schuur materialen die ook zijn gebruikt in je huis en/of tuin. Heb je een roodstenen huis met zwarte dakpannen, dan is het waarschijnlijk het mooiste om je schuur in dezelfde stijl te bouwen. Hierdoor zal de schuur ook minder opvallen en eerder opgaan in de rest.

Schuur, tuinhuis of overkapping

Misschien was het oorspronkelijke idee om een schuur te bouwen, maar kom je er tijdens het proces achter dat een overkapping ook voldoende is. Je kunt natuurlijk ook voor een combinatie van schuur en tuinhuis gaan, opklap banken zijn hier erg makkelijk voor, omdat ze direct voor ruimte zorgen als ze zijn ingeklapt.

Vergunning nodig?

In sommige gemeenten heb je voor het opbouwen van een schuur een vergunning nodig, bij andere gemeenten heb je alleen meldingsplicht en soms hoef je helemaal niets te doen. Informeer dan ook goed bij jouw gemeente voor je begint met bouwen.

De uitvoer

Vaak wordt voor een dergelijke klus de vriendengroep ingeschakeld om de schuur te bouwen. Mochten er  echter specialistische handelingen nodig zijn, zoals de aanleg van gas, water of elektriciteit, dan is het verstandig om dit door een expert te laten doen. 

Laat je de schuur door een bedrijf plaatsen, zorg dan dat de uitvoerder eerst een keer langs komt om alles te bespreken en als er bijvoorbeeld eerst een fundering gestort moet worden, vraag dan aan welke eisen deze moet voldoen. Als een bedrijf de fundering namelijk als niet goed aanmerkt, kunnen zij weigeren om te beginnen met de bouw.

‘Bezint eer ge begint’

Een schuur bouwen, of laten bouwen, kan een behoorlijk project zijn. Denk dus van tevoren goed na of je alles van belang in je afwegingen hebt meegenomen en of je tevreden bent met je besluit. Zo niet, slaap er dan nog een nachtje over.