Natuurlijk is de bouw nog steeds de plek waar gespierde bouwmannen met stenen, cement en allerhande zware materialen zeulen. En uiteraard hebben ze vandaag wel de nodige hulp en zijn er gelukkig ook graafmachines en hijstoestellen. Techniek en de bouw zijn niet langer van elkaar los te koppelen en gelukkig maar. Steeds vaker zien we technologische hoogstandjes hun intrede doen en dan gaat het heus niet alleen om plaatbewerking of ontwerpsoftware. Volgens experts zijn we op weg naar de bouw 4.0, een nieuwe manier van bouwen waarbij techniek de onmisbare schakel is. 

Print eens je eigen huis

3D-printtechnologie kennen we in de bouw al langer. Ontwerpen worden in 3D gemaakt en architecten maken al langer gebruik van ontwerpberekeningen in 3D-software, terwijl pakweg CNC verspanen wordt toegepast voor een aantal aspecten van de silobouw. Nu zien we echter dat ook gigantische 3D-printers hun intrede doen. Ze bouwen huizen in een fractie van de normale bouwtijd en staan ook extreme bouwvormen toe. De 3D-betonprinter van het Deense bedrijf Cobod is een uitstekend voorbeeld van wat mogelijk is en kan in een week tijd een ruwbouw van twee verdiepingen optrekken. Het blijft nog zoeken naar de beste printmaterialen en uiteraard zullen prefab-betonpanelen nog niet meteen overbodig worden, maar het is een mooi voorbeeld van hoe innovatieve technieken hun weg vinden naar de bouw.

De introductie van smartbrillen

Een smartbril voegt automatisch informatie toe aan het blikveld. Dit gaat van een gyroscoop tot versnellingsmeters. Een smartbril kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een virtuele laag bovenop de bouw te plaatsen om meteen te zien hoe een bepaald deelproces succesvol moet worden uitgevoerd. De smartbrillen kunnen zelfs automatisch problemen detecteren en doorsturen naar het kantoor, vanwaar ze dan meteen oplossingen kunnen zoeken.

Robotisering op de werf

Computergestuurde frees- en boormachines zijn zeker bij hout- en steenbewerking bekend en dus ook in de bouw niet helemaal nieuw. Het lijkt er echter op dat de robotisering ook steeds meer naar de bouwplaats wordt verschoven waar arbeidsintensieve taken uit handen worden genomen. Een voorbeeld daarvan is de semiautomatische robot Wallie voor horizontale uitgravingen. Het gaat om werken die gepaard gaan met gezondheidsrisico’s en het is dan ook hier dat de eerste robotisering zal optreden. De verwachting is dat ook andere repetitieve taken die op lange termijn nadelige gezondheidsgevolgen hebben in de toekomst steeds vaker gerobotiseerd zullen worden.  

Veel potentieel voor drones, maar ook uitdagingen

Ten slotte wordt de bouw 4.0 vaak in een adem genoemd met drones. Drones worden nu al ingezet om snel gegevens te verzamelen, de voortgang live te kunnen volgen en om de veiligheid te bewaren. Het potentieel van drones gaat echter nog veel verder. Zo kunnen drones heel precies zware onderdelen op de juiste plek brengen zonder dat er daarbij nog andere hijstoestellen nodig zijn. Desondanks roepen drones tegelijk ook nog enkele privacyvragen op, zeker bij particulier gebruik. Er is dus nog nood aan een wetgevend kader voor professionele gebruikers.