Onveilig klussen is risicovol

Wie in zijn huis of in de tuin gaat klussen, kan maar beter zorgen dat dat veilig gebeurt. Uit onderzoek blijkt dat zich jaarlijks in Nederland maar liefst 120.000 gevallen van letselschade voordoen als gevolg van doe-het-zelf-werk. Per jaar overlijden er tientallen mensen, in 2014 in Nederland maar liefst 41 personen, als gevolg van kluswerk. Met name omvallende trappen en ladders leiden tot veel ongelukken. Het meeste letsel lopen klussers op aan hun handen, vingers, voeten en aan het hoofd. Het is dus belangrijk om deze lichaamsdelen goed te beschermen als het soort klus daarom vraagt. Gelukkig kunt u zelf veel doen om dit soort ellende te voorkomen. Hieronder hebben we de beste adviezen verzameld over hoe u zo veilig mogelijk kunt klussen.

Zorg voor een opgeruimde, ‘lege’ en schone werkplek

Of u nu in huis werkt, in de tuin of in de schuur: zorg ervoor dat de plek waar u werkt goed opgeruimd is en zoveel mogelijk ‘leeg’. Leeg in de zin van: houd huisdieren en spelende kinderen op afstand als u aan het klussen bent! Haal verder bijvoorbeeld losse kleden weg. Deze kunnen gaan glijden en valpartijen veroorzaken. Zorg er zeker ook voor dat niet overal gereedschap rondslingert, want dat kan ongelukken veroorzaken. Niets is bijvoorbeeld beroerder dan uzelf tijdens een klus diep snijden aan een stanleymes. Maakt u tijdens het klussen rommel, ruim dat dan regelmatig op. En zorg dat de vloer waarop gewerkt wordt schoon is en stroef genoeg om niet uit te glijden. Zo heeft u geen last van potentieel gevaarlijke troep op en rond de werkplek.

Zorg voor de juiste werkkleding

Als u met elektrisch of zwaar gereedschap aan de gang gaat, is het belangrijk om te zorgen voor goede werkkleding. Denk bijvoorbeeld aan sterke veiligheidsschoenen. Dit zijn werkschoenen met stevige neuzen, die bij vallende voorwerpen voorkomen dat de voeten gewond raken. Er zijn talloze merken en modellen veiligheidsschoenen, dus u heeft keuze genoeg. Naast goede werkschoenen zijn – afhankelijk van het soort klus – accessoires als een veiligheidsbril, oordoppen, werkhandschoenen, een overall, kniebeschermers, gehoorbescherming en/of een stofmasker belangrijke middelen om uzelf optimaal te beschermen tijdens de kluswerkzaamheden. Verder is het belangrijk dat u sieraden en loshangende kleding af- of uitdoet, zodat er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Werk met goede gereedschappen

Wees kritisch en selectief bij de aankoop van gereedschappen gaat. Op het gebied van gereedschappen betekent goedkoop vaak duurkoop. Met name als het gaat om elektrisch gereedschap, hamers, beitels en dergelijke, is het belangrijk dat u het materiaal kunt vertrouwen. Een kop die van een hamer afvliegt of een cirkelzaag die losschiet – om twee nare voorbeelden te noemen – kan dramatische gevolgen hebben en veel letsel veroorzaken. En dat is precies wat u niet wilt als u aan uw droomklus bezig bent. Als u al eerder gereedschap heeft gekocht, controleer dan voordat u begint te klussen of het gereedschap nog in een goede staat is.