Is je trap al een tijdje een doorn in het oog en wordt het tijd om deze te vervangen? Of je het nou zelf gaat doen of laat doen, het is een grote klus. Lees snel verder, want wij vertellen je wat je écht moet weten voor je de trap onder handen neemt. 

Een trap is vaak in het zicht en daarom een make or break voor je ruimte. Soms is de trap het eerste dat je ziet als je binnenkomt, soms staat het prominent in je woonkamer. In beide gevallen kan je er maar beter een pronkstuk van maken. Voor je daar aan gaat beginnen, is het wel zo handig om eerst alle feiten op een rijtje te hebben. 

Trap in huis vernieuwen

Trap laten maken of renoveren

Je trap in een nieuw jasje steken kan op verschillende manieren. De budgetvriendelijke variant is door je huidige trap te renoveren. Denk aan opschuren, verven en beschadigde delen herstellen. Dit is natuurlijk alleen een optie als je de trap op dezelfde locatie wil houden en deze nog een tijdje bruikbaar is. Ga je toch liever voor nieuw? Dan is het misschien een goede optie om een trap op maat te laten maken. Zo weet je zeker dat jouw nieuwe trap helemaal aan je eisen voldoet, maar je zal wel diep in de buidel moeten tasten. Maatwerk is nooit de goedkoopste optie, dus dit kan alleen als je daar budget voor hebt. Bedenk dus eerst of je trap nog het redden waard is, voor je de zaag erin zet.  

Trap in huis verbeteren

Doe onderzoek

Een verbouwing brengt altijd wat administratie met zich mee. Er zijn namelijk een heleboel kwaliteitseisen of vergunning waar je aan moet denken. Bij het plaatsen van een nieuwe trap is dit niet anders. Als je niet aan de kwaliteitseisen voldoet, kan je zomaar de waarde van jouw huis drastisch verlagen. In het ergste geval kan de politie zelfs je trap weg komen halen. Ja, echt waar! Daar zit je natuurlijk niet op te wachten, dus zorg dat je eerst uitvoerig onderzoek doet naar de nodige vergunning en kwaliteitseisen waar je rekening mee moet houden. 

Kies voor de juiste materialen

Het plaatsen van een nieuwe trap brengt, zoals elke verbouwing, een boel keuzes met zich mee. Denk aan de vorm en locatie, maar ook aan de materialen die je gaat gebruiken. Ga je bijvoorbeeld voor hout, beton of de steeds populairder wordende stalen trap? De keuze is reuze en deze stap moet genomen worden voor je überhaupt je handen uit de mouwen gaat steken of een aannemer in de arm neemt. 

Trap vervangen in huis

Kies voor een kleur die past bij je interieur

Om je nieuwe trap echt een eyecatcher in je woning te maken, is het heel belangrijk om de juiste kleur te kiezen. Denk daarom goed na over een kleur die de rest van je interieur complimenteert. Kies bijvoorbeeld voor een donkere kleur als je industrieel interieur hebt of voor ongeverfd hout bij een landelijk interieur. Als je voor veilig gaat, kun je beter voor een niet te opvallende kleur kiezen. Een muur kan je namelijk makkelijk opnieuw verven, maar bij sommige materialen kan je de kleur van je trap niet zo makkelijk veranderen. Kies wijs, dan wordt jouw trap niet alleen functioneel, maar ook een ware toevoeging aan je interieur! 

Met deze tips weet je zeker dat je geen missers maakt waar je later spijt van krijgt. Denk goed na over je keuzes, zodat je nieuwe trap geen doorn in het oog meer is, maar een schot in de roos!