Ga je verbouwen? Spannend! Hoewel je waarschijnlijk al middenin die verbouwing zit met je hoofd, zijn er ook nog belangrijke extra’s om bij stil te staan. Dingen waar je misschien nog niet aan hebt gedacht – de ‘details’ die toch wel essentieel zijn. Lees onze tips om alles op rolletjes te laten lopen!

Huur een container

Als je gaat verbouwen komt daar veel afval bij kijken. Hoewel je wel het een en ander kwijt kunt in je gewone huis-tuin-en-keuken containers, is dat verre van ideaal. Het is veel verstandiger om een portaalcontainer te huren: een grote container waarin voldoende plek is voor al je bouwafval. Zo bespaar je jezelf een heleboel onnodige moeite! Heen en weer rijden naar de milieustraat is namelijk niet nodig, want de container staat gewoon bij je huis. Je kunt kiezen uit verschillende containers: voor bouw en sloop, grofvuil, hout en puin bijvoorbeeld. Praktisch bij jouw verbouwing!

Is je vergunning rond?

Bij sommige verbouwingen is een vergunning nodig: je mag niet altijd zomaar aan de slag gaan. Om problemen met de gemeente te voorkomen raden we aan om hier vooraf altijd naar te informeren en de eventuele vereiste vergunning te regelen. Zo weet je zeker dat je gewoon goed zit én kun je met een gerust hart aan de slag gaan!

Is je verzekering rond?

Zeker als je ook zelf aan de slag gaat met klussen is het belangrijk om je verzekering rond te hebben. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje – ook al denk je misschien dat alles wel goed zal gaan, kan er helaas toch iets misgaan. Daar kun je maar beter op voorbereid zijn. En denk bijvoorbeeld ook aan een inboedelverzekering, als je spullen in je huis blijven staan!

Zet afspraken op papier

Afspraken met bijvoorbeeld bouwbedrijven en leveranciers worden vaak snel en mondeling gemaakt. Toch is het een aanrader om belangrijke afspraken op papier te zetten. Zo is precies duidelijk wat er gezegd is, mocht je dat op een later moment weer eens terug willen halen.

Regel opslagplek

Bij een grote verbouwing is het belangrijk om een opslagplek te regelen voor je spullen. De bouwers moeten immers wel overal goed bij kunnen komen: zorg dat er niets in de weg staat! Misschien kun je het een en ander opslaan bij buren, kennissen of familie. Een opslagruimte huren is ook een idee.

Jouw leefomgeving rondom de verbouwing

Denk niet alleen aan je spullen, maar ook aan jezelf en je gezin tijdens de verbouwing! Waar ga je slapen en douchen? Waar breng je de dag door als er de hele dag lang wordt gewerkt in je huis? Het kan een verademing zijn om tijdelijk een nieuw onderkomen te zoeken – zo voorkom je vaak een heleboel stress.

Licht je buren in

Bij een verbouwing komt herrie kijken. Daarom is het wel zo fijn als je de buren vooraf inlicht! En dan niet pas een paar dagen van tevoren, maar liever op tijd. Je kunt je buren immers maar beter te vriend houden! Zeker als je nieuw bent in je buurt, maak je geen goede eerste indruk als je gaat verbouwen zonder het even te melden. Een kleine moeite.

Oppas voor de kinderen

Heb je kinderen? Dan is het een idee om op de drukste verbouwdagen een oppas te regelen, zeker als je zelf ook meehelpt in huis. We noemden het al eerder: een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker kleine kinderen wil je er eigenlijk niet bij hebben! Als er een oppas is geregeld, kan iedereen gewoon ontspannen aan het werk gaan. En zo verloopt je verbouwing alleen maar beter!